door Alice Boreel

“Na je eindexamen een jaar weg. Wie wil dat nou niet?”, schreef ik een jaar geleden op deze plaats. En toen kwamen de kabinetsplannen voor het afschaffen van de basisbeurs en het instellen van een sociaal leenstelsel. Veel scholieren besloten de laatste kans op de basisbeurs te grijpen en in september 2013 te gaan studeren.

Toen begin juni het leenstelsel een jaar werd uitgesteld, was het voor veel jongeren te laat om een zinvolle invulling van een gapyear te organiseren.

Dat was jammer, want uit onderzoek in 2012 door het Europees Platform en de Nuffic blijkt dat een gapyear dikwijls leidt tot een betere studiekeuze. En dat geeft meer kans op studiesucces!

Nu de plannen voor het sociaal leenstelsel weer op losse schroeven staan, kiezen wellicht meer scholieren voor een gapyear na hun eindexamen.

Maar ook als je direct bent gaan studeren, kun je voor een periode naar het buitenland. Er zijn legio mogelijkheden om een stage, minor of master buiten Nederland te doen.

Een goed startpunt voor je zoektocht is de site WilWeg. Voor sommige buitenlandse universiteiten of hogescholen moet je toelatingstoetsen doen zoals de Toefl. Ook het regelen van een beurs kost tijd. Begin dus tijdig met uit te zoeken wat je precies wil gaan doen, zodat jouw uitstap naar het buitenland een onvergetelijk mooie ervaring wordt!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken