Stephen Covey is de bedenker van de theorie: de 7 habits: hoe kan deze theorie jou helpen met je studiekeuze?

Als je googlet kom je allerlei filmpjes, boeken en sites tegen van Covey. O.a. het boek ‘De 7 eigenschappen die jou succesvol maken’ van zijn zoon Sean Covey. Dit boek richt zich met name op scholieren en studenten. Een aanrader. Niet alleen voor je studiekeuze maar ook voor hoe je je huiswerk of planning van je studie kunt aanpakken, terwijl je ook tijd overhoudt voor sport, hobbies en werk. Op sommige (basis)scholen in Nederland wordt er trouwens gewerkt met deze theorie en dan heet het programma: The leader in me.

Maar wat kun je nu met deze theorie als je voor je studiekeuze staat? In mijn ogen een heleboel.

Vooral de eerste 3 stappen zijn belangrijk voor jou als studiekiezer.

  • Ga zelf op zoek en neem initiatief (stap 1: wees pro-actief). Tenslotte ga jij de studie doen dus fijn als je dat met plezier doet. Dus zorg dat je zoveel mogelijk in je cirkel van invloed zit i.p.v. in je cirkel van betrokkenheid.
  • Denk na over je toekomst (2. start met het einddoel in gedachte). Droom over ‘wat je later wil worden als je groot bent ;-)’, dan krijg je boven tafel wat belangrijk voor je is en heb je meer kans dat je iets gaat studeren dat je werkelijk interessant vindt. Van dromen naar concrete plannen maken dus.
  • Prioriteer (3. doe de juiste dingen op het juiste moment). Jouw schoolwerk staat op de eerste plaats, maar tijd nemen voor studiekeuze is belangrijk, dus maak daar tijd voor vrij. Bedenk dan hoe je die studiekeuze aanpakt: bijvoorbeeld als je naar open dagen gaat dan is het nuttig om je van tevoren alvast in te lezen op internet.

De laatste stap is ook handig bij je studiekeuze. Deze wordt wel ‘Hou de zaag scherp’ genoemd. Dat betekent dat je jezelf niet teveel onder druk moet (laten) zetten. Af en toe even adem- (en denk-…. dus niet pieker- !!) pauze kan goed helpen. Dus zorg goed voor jezelf.

Heb je moeite om je studiekeuze gestructureerd aan te pakken dan kun je altijd bij één van onze studiekeuzecoaches terecht.

Veel plezier met je studiekeuze!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken