In Leidraad, het Alumni magazine van Universiteit Leiden, staan vaak interessante artikelen. In de laatste editie worden multidisciplinaire studies (zoals Security Studies en International Studies) en monodisciplinaire studies (zoals Biologie en Italiaans) naast elkaar gelegd. Deze blog gaat over hun artikel ‘Studeren: de breedte of de diepte in? Leidraad oktober 2021.

Veel nieuwe multidisciplinaire studies

De laatste jaren en zijn er veel nieuwe multidisciplinaire studies bijgekomen. In Leiden bijvoorbeeld International Studies en Security Studies. In andere steden zijn Future Planet Studies (UVA), Philosophy, Politics & Economics (VU) en Global Sustainability Science (Utrecht) daar voorbeelden van. Naast de inhoudelijke kennisvakken worden maatschappelijke problemen in deze studies vanuit diverse invalshoeken bestudeerd. Denk aan duurzaamheid, economische of maatschappelijke belangen of de invloed van de overheid. Samenwerken en afwegen van diverse belangen is wat je juist leert in deze studies.

Specialistische studie

In een specialistische studie als Sterrenkunde ga je heel gericht aan de slag. Het bereidt je voor op een toekomst in dit vakgebied, maar dat wil niet zeggen dat er hierbuiten geen kansen voor je liggen. Je hebt geleerd hoe iets te bestuderen en onderzoeken en je kunt die vaardigheden ook op andere vakgebieden toepassen.

Baankans

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Als beleidsadviseur of consultant, kun je zowel met een specialistische studie zoals China Studies aan de slag als met een brede studie zoals International Studies. Bedrijven en overheid zoeken voor hun trainees naar mensen met een bepaald denkniveau, niet altijd met een bepaalde studierichting. Juist door mensen vanuit verschillende invalshoeken naar problemen te laten kijken, ontstaan er dikwijls betere oplossingen.

Zo zijn de juiste cognitieve en sociale vaardigheden van kandidaten vaak doorslaggevend. En natuurlijk wordt er ook gekeken of iemands persoonlijkheid past in het team.

Ga vooral studeren wat je écht interesseert en waar je je graag mee bezig houdt. Dit maakt dat je veel succesvoller in je studie zult zijn. Gaandeweg kun je met een stage, minor, bijbaan en/of vrijwilligerswerk je eigen kwaliteiten en interesses verder uitbouwen en onderzoeken.

Voor de ene student is juist de brede insteek, en een diverse internationale populatie van de medestudenten van een studie interessant. Voor de ander is juist een specialistische studie als Sterrenkunde of Natuurkunde aantrekkelijker.

En kom je er in je eentje niet uit, neem dan contact op met een studiekeuzecoach bij jou in de buurt.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken