September 2022. . .  als je nu in 4 havo of 5 vwo zit, lijkt dat nog ver weg maar heel waarschijnlijk begin jij dan aan een HBO of WO studie. Weet je al wat dat gaat worden? Misschien denk je: “Eerst nog die laatste proefwerken en dan lekker vakantie vieren. Die studiekeuze komt volgend schooljaar wel.”
Toch zijn er een paar dingen die handig zijn om nu al over na te denken:

Fixus-studies
De inschrijvings-deadline voor selectie- of fixus-studies (studies waarvoor elk jaar meer inschrijvingen zijn dan plaatsen, zoals Geneeskunde en Fysiotherapie) is 15 januari 2022.
Op Studiekeuze123 kun je zien welke opleidingen komend studiejaar zo’n fixus-studie zijn.
Als jij denkt aan een fixus-studie, zorg dan voor mooie overgangscijfers van 4 naar 5 havo of van 5 naar 6 vwo. Voor hun selectie kijken hogescholen en universiteiten naar deze cijfers.
De eindexamencijfers komen daarvoor te laat. Je laatste proefwerken zijn dus nog best belangrijk!

Online Open Dagen
Afgelopen jaar waren alle Open Dagen helaas online. Jammer, want om de sfeer van een hogeschool of universiteit te kunnen proeven zijn ‘live’ Open Dagen natuurlijk veel beter. Voordeel is wel dat de meeste instellingen nog veel nuttige informatie online hebben staan die jij nu al kunt bekijken.

De wereld van het hoger onderwijs
Als je alvast wat meer wilt weten over de wereld van het hoger onderwijs, kun je dit studiekeuzewoordenboek eens bekijken. Je vindt er informatie over de OV-studentenkaart, het bindend studieadvies (BSA), de selectieprocedures, de studiekeuzecheck, het collegegeld en nog veel meer.

Begin op tijd met je studiekeuze
Voor 4 havo- en 5 vwo-leerlingen heeft StudiekeuzeOpMaat een speciaal traject. Daarbij start je vóór de zomervakantie. Ruim voor Kerst heb jij dan je keuze gemaakt. Je hebt daarna alle tijd voor de selectieprocedure van een eventuele fixus-studie en gaat relaxed je eindexamen in.

Meer weten over onze studiekeuzebegeleiding? Neem dan nu contact op met een coach bij jou in de buurt voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken