Twijfels kunnen rijzen tijdens het eerste jaar van de studie. Helemaal niet gek, hier een paar redenen:

-de studie voldoet niet aan de verwachtingen
Besef vooral dat het helemaal niet gek is om te twijfelen aan je gekozen studie, zeker in het eerste jaar. Vaak krijg je in het begin algemene basisvakken, het lijkt wel alsof je eerst door een zure appel heen moet bijten voordat de studie echt interessant gaat worden. Vaak kies je pas in het 2de of 3de jaar je specialisatie of afstudeerrichting waardoor je meer vat op de materie krijgt. Echter, zie je de toekomst niet rooskleurig in dan is het misschien goed om te veranderen.

-je kan je draai niet vinden
Het is wat om vanuit de veilige middelbare school- en thuissituatie nieuwe stappen te zetten. Een andere stad, vaak een ander huis en nieuwe vrienden, een andere vorm van onderwijs, het vergt energie en inzet. Het kan minder goed verlopen waardoor er tegenslag ontstaat en er studievertraging kan ontstaan.

-toch liever een tussenjaar
Spijt van geen tussenjaar genomen te hebben kan ook demotiverend werken. Na het eindexamen even er tussen uit kan heel verhelderend werken. Nieuwe ervaringen, anders dan school, leveren een frisse blik op. En er is meer tijd om aan je studiekeuze te besteden.

-persoonlijke omstandigheden
Als dingen niet lekker lopen of er gebeurtenissen zijn die je aangrijpen kan je in een negatieve spiraal komen o.a. wat studie betreft omdat je gewoonweg andere dingen aan je hoofd hebt. Na dit onwerkelijke Corona-jaar speelt dit parten bij ongelofelijk veel studenten.

-je weet niet of je je BSA gaat halen
Het Bindend Studieadvies (BSA) staat voor een minimumaantal punten die de eerstejaars student moet behalen in het eerste jaar. Voldoe je hier niet aan moet je helaas stoppen met je studie. Probeer nog in de laatste deze laatste periode een tandje bij te zetten, geef niet te snel op, veel studenten presteren pas onder hoge druk

Wat nu als je besluit te stoppen met je huidige studie na de uiterste inschrijfdatum van 1 mei of als je je BSA niet gehaald hebt? Kan je je dan nog inschrijven voor een andere studie of zelfs voor andere studie in een andere stad? Klik op deze link van de rijksoverheid voor de exacte regels.

Bij een negatief bindend studieadvies mag je binnen 3 jaar niet meer dezelfde opleiding doen aan dezelfde universiteit. Je kan wel veranderen van studie binnen dezelfde universiteit en soms zelfs wat behaalde vakken meenemen. Dus laat de vakken die je wel gehaald hebt goed registreren.

Mocht je van instituut (HBO/Universiteit) willen veranderen dan kan je wel dezelfde studie voortzetten het volgende jaar (als het geen numerus fixus studie is).

Mocht je een geheel andere studie willen starten of in een andere stad willen gaan studeren geef je dan zo snel mogelijk op zodat je nog mee kan doen met de studiekeuzecheck. Dit kan dus wel na 1 mei als je al ingeschreven staat. Dit geldt echter niet voor alle studies en zeker niet voor de numerus fixus studies.

Ga vooral bij jezelf te rade waarom je wil of moet stoppen, het geeft inzicht in je verdere mogelijkheden en wensen.

Bij alle stappen is een goed overleg met de studieadviseur van groot belang om teleurstelling te voorkomen! Als je nog twijfels hebt over je keuze kan je altijd aankloppen bij de coaches van Studiekeuzeopmaat!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken