Er is nog best veel mogelijk als je toch je plannen voor aankomend studiejaar wilt bijstellen. Niet veel mensen weten dat, dus daarom nog even kort (en hopelijk duidelijk) de regels op een rijtje aan de hand van een aantal situaties.

Je hebt je nog niet aangemeld voor een studie
Is het 1 mei geweest en heb je je nog niet voor een studie aangemeld?

Bij een aantal opleidingen kun je je ook na 1 mei nog aanmelden. Informeer zo snel mogelijk of de opleiding van je keuze je nog toelaat. Dit geldt niet voor een opleiding met een maximaal aantal plaatsen (numerus fixus). Voor deze opleidingen kun je je na 15 januari niet meer inschrijven.

De universiteit of hogeschool beslist over je toelating. De voorwaarden voor toelating kunnen per instelling en soms zelfs per opleiding verschillen. Je hebt in dit geval geen recht meer op een studiekeuzecheck.

Je wilt toch kiezen voor een andere studie of stad
Heb je je voor 1 mei aangemeld voor een opleiding? Dan mag je na 1 mei nog wisselen tot het einde van het studiejaar. In sommige gevallen heb je wel de studiekeuzecheck gemist en er zijn universiteiten en hogescholen die vol kunnen zitten dus check wel altijd of dit kan bij de instelling van je (nieuwe) keuze.

Je moet je aanmelden voor een andere opleiding na een negatief studieadvies
Heb je na 1 mei een negatief bindend studieadvies (BSA) gekregen? Dan heb je nog steeds recht op toelating tot een andere opleiding. Die opleiding kan je wel verplichten mee te doen aan een studiekeuzecheck.

Meld je zo snel mogelijk aan bij de opleiding van je keuze, zodat er nog tijd is voor een studiekeuzecheck.

Heb je niet meegedaan aan een verplichte studiekeuzecheck? Dan kan een opleiding je weigeren. Informeer bij de opleiding van je keuze naar hun beleid.

Heb je hulp nodig dan is er altijd een van de coaches van Studiekeuze Op Maat in de buurt om je te helpen.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken