Het is weer bijna kerst, kerstbomen zijn opgetuigd, overal branden feestlichtjes en kaarsen om het donkere weer op te vrolijken. Familie- en vriendendiners staan op de agenda maar vooral ook even rust en tijd voor spelletjes, films en bezinning.

Als je in het laatste jaar van je middelbare school zit is de grote vraag natuurlijk hoe je het komend jaar gaat invullen. Is de studiekeuze al gemaakt of blijf je maar twijfelen. Of stel je het nog een jaartje uit en kies je voor een gap year.

Mocht je nog twijfels hebben over wat je gaat doen en daar in de kerstvakantie over wil nadenken is hier een ‘Christmas medley’ van tips uit de afgelopen 2019 blogs die je in je overwegingen mee kan nemen. -Ontdek waar je goed in bent en blij van wordt: inzicht in eigen enthousiasme draagt bij aan het keuzeproces.

-Hoe zie je jezelf later?

-Wie zijn jouw helden en welk talent zou jij willen hebben. Praat erover ook met anderen.

-Kies zelfstandig en bepaal zelf wat je wel en niet wil weten.

-Door je belemmerende gedachten en overtuigingen goed te onderzoeken krijg je een realistischer beeld van jezelf en je mogelijkheden.

-Leer van welke studies je juist niet wil gaan studeren. Waarom niet.

-Ben ik nieuwsgierig naar alle facetten van het vakgebied? Wil ik mij ontwikkelen in vakgebieden die ik nu nog niet beheers maar mij wel interessant lijken?

-Kan je je geen leukere studie indenken dan die je voor ogen hebt? Dan zit je goed!

-Met veel studies kan je meerdere kanten uiteindelijk op (bijvoorbeeld door een minor of master), met die gedachte is het misschien makkelijker kiezen.

-Bezoek de open- en meeloopdagen en kijk ook eens naar de webklassen die door de universiteiten worden aangeboden.

-Heb je een brede academische interesse kijk dan ook eens naar een brede interdisciplinaire bachelor

-Laat je niet afschrikken door een studie in het Engels. De meest literatuur is toch vaak al in het Engels en het bereid je voor op een betere aansluiting op de master- of arbeidsmarkt.

-Het eindexamen diploma van de middelbare school is geen einde maar juist een nieuw begin!

-Een VWO- eindexamen impliceert niet altijd dat de universiteit de enige weg is naar een vervolgopleiding.

-Een HAVO- eindexamen betekent niet dat je nooit naar de Universiteit zou kunnen gaan.  Inmiddels zijn er diverse wegen om dat wel te bereiken als je de ambitie hebt.

-Verlies ook niet de 2-jarige AD (Associate Degree) opleidingen uit het oog binnen het hoger beroepsonderwijs, hetzij voor verdieping in een vakgebied of voor een bijscholing.

-Bij een numerus fixus studie: heb je ook plan B voor als je uitgeloot wordt?

 

En uiteindelijk:

-je studiekeuze hoeft niet bepalend te zijn voor de rest van je leven: uiteindelijk draait het in het leven toch ook om het zien en het pakken van de kansen die op je pad komen!

 

En als het dan toch niet de juiste blijkt te zijn:

Recognise that failure is learning!

 

Als laaste tip: houdt de datum van inschrijving van de numerus fixus studies in de gaten: 15 januari. En als je nog niet helemaal eruit bent voor 1 mei geef je dan sowieso op voor een aantal favorieten om je opties open te houden en je uiteindelijke keuze veilig te stellen.

Nu maar hopen dat deze medley bij kan dragen tot de beslissing onder de kerstboom!

Fijne kerstdagen.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken