Vanmorgen had ik een eindgesprek met Jet en haar ouders. Het was een roerig traject, waar veel voorbij kwam; vriendinnen, irritaties en gevoeligheid, moeite op en met school, ouders…. In het traject kwam Jet veel te weten over haarzelf. Fanatiek is ze naar tal van open dagen geweest. Dit paste heel goed bij haar, Jet is iemand die het echt nodig heeft om ervaring op te doen en sfeer proeven om een mening te kunnen vormen, waarna ze keuzes kan maken.

De twijfel bleef, Jet zat teveel in haar hoofd, waardoor het nemen van een beslissing bijna onmogelijk leek. Tot we een oefening deden waarbij zij uit haar hoofd kon komen en kon ervaren hoe ze tegenover de verschillende studies waartussen ze niet kon kiezen, stond. Resultaat: een studiekeuze!! Als je weet wie je bent en hoe jij het liefst aangesproken wordt en keuzes maakt, dan wordt het proces een stuk gemakkelijker. Ben je iemand die graag veel informatie opzoekt voordat je een keuze maakt? Gun jezelf dan de tijd om die informatie te verzamelen en beslis pas als je denkt dat je genoeg weet. Ben je eerder iemand die gevoelig is voor sfeer en mensen? Ga het huis uit; praat met anderen, ga naar de open dagen, loop mee..

Als veel details en precies werken niet zo bij je passen en ben je meer iemand van de grote lijnen of het overzicht, dan past een hele specifieke studie misschien wat minder.

En als je straks studeert geldt hetzelfde: diegene die graag veel details leert of precies wil weten hoe iets zit of werkt, doet er goed aan voldoende tijd te nemen om tot die gewenste diepgang te komen. Degene die graag ‘onder de mensen is’, heeft weer wat meer baat bij een studiemaatje (iemand die aanwezig is bij de colleges, serieus met zijn of haar studie bezig is en weet wat er verwacht wordt).

Zou jij wat meer inzicht willen krijgen in wie jij bent en hoe je graag informatie tot je neemt? Een van de coaches van studiekeuzeopmaat kan je verder helpen. Kijk hier voor een coach bij jou in de buurt.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken