Onlangs zat ik aan tafel met Thijs. Vorig jaar zat hij in 6 VWO (profiel E&M) en toen had hij eigenlijk maar één doel voor ogen: z’n eindexamen halen. Hij slaagde met de hakken over de sloot, dus de opluchting was groot. Thijs had zich vlak voor 1 mei nog ingeschreven voor de studie Rechtsgeleerdheid in Leiden terwijl hij nog nooit naar een Open Dag, of Meeloopdag was geweest. Zijn vader had ook Rechten gestudeerd in Leiden en het leek hem wel een studie waar je veel kanten mee op kon later, dus dat had de doorslag gegeven. Herkenbaar?

Eind augustus vertrok hij met goede moed naar Leiden. Het vinden van een kamer bleek moeilijker dan gedacht, maar hij kon tijdelijk in een studentenhuis logeren en startte met z’n studie Rechtsgeleerdheid. Echter, al na 2 weken zag hij in dat Rechtsgeleerdheid niet een studie was voor hem. Hij had een hekel aan lezen, vond de stof erg droog en voelde zich een nummer in de grote collegezalen.

In eerste instantie was dit een grote teleurstelling voor hem (het voelde als falen), maar hij besloot toch te stoppen met de studie. Hij heeft nu een baantje in de horeca en heeft daarnaast voldoende tijd om zich rustig te oriënteren op zijn vervolgstudie. Zodra hij een weloverwogen keuze heeft kunnen maken wil hij graag een aantal weken naar het buitenland om dit jaar ook nog een leuke tussenjaarervaring op te doen.

Thijs is de afgelopen weken bezig geweest met vragen zoals “Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?” En nadat ik voor hem een lijst met daarop aansluitende studies had opgesteld is hij zelf de studies gaan selecteren tot een Top 5, zodat hij nu heel gericht naar een aantal Open Dagen en Meeloopdagen kan gaan in verschillende steden. Op deze manier kan hij zich een goed beeld vormen van wat de studies inhouden en in welke omgeving hij zich het prettigst voelt, zodat hij ruim op tijd een goed gefundeerde keuze kan maken.

Als jij ook voor je studiekeuze staat, maak dan vaart. De eerste Open Dag is alweer geweest! Wanneer je het uitstelt tot het voorjaar wordt het vaak lastig om naast Open Dagen ook nog Meeloopdagen in te plannen in de drukke maanden vlak voor het Centrale Eindexamen.

Neem goed de tijd voor je studiekeuze, wacht niet tot het “5 voor 12” is! De coaches van StudiekeuzeOpMaat begeleiden je graag hierbij.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken