Een vorige blog ging over hoe belangrijk het is om te voelen wat je wil. Dat klinkt heel eenvoudig, maar hoe doe je dat?

Voelen
Om dat te beantwoorden, bekijken we eerst de vragen: wat zijn gevoelens? Van waaruit voel je? In mijn ervaring bestaan er verschillende bronnen van waaruit je kunt voelen. Twee bespreek ik hier omdat dit verschil belangrijk is bij het kiezen: ons hoofd en ons hart.

Hoofd
Ons hoofd is altijd actief. Er zijn duizenden gedachtes per dag. Geloof je het niet, probeer dan maar eens 10 seconden aan niets te denken (en: “ik denk aan niets” is ook een gedachte ;-). Gedachtes vormen zich door wat er om ons heen gebeurt, door associaties met andere gedachtes, door dingen die we ooit hebben beleefd en door dingen die we nog zouden kunnen beleven. Elke gedachte heeft zijn eigen fysiologische reactie in ons lichaam. Deze fysiologische reactie geeft een emotie, een gevoel. Als je bijvoorbeeld denkt aan dat compliment van laatst voel je je anders dan bij de gedachte aan die blunder die je eerder maakte.
Het hoofd heeft als taak om je te beschermen en is daarom vooral gericht op jouw angsten en veiligheid. Alle situaties en keuzes die je moet maken worden geanalyseerd vanuit die taak en vormen zich tot gedachtes. Gedachtes brengen emoties teweeg. Kortom: met ons hoofd voelen we via onze gedachtes.

Hart
In je hart is het stiller. Waar het hoofd zich richt op veiligheid is je hart gericht op verlangens. Verlangens naar bijvoorbeeld vreugde, balans, verbinding, vervulling, rust of juist uitdaging. De stem van je hart is zacht, vredig en blijmoedig. De gevoelens die hier vandaan komen worden vaak omschreven als een innerlijk weten.

Verschil
Hoe herken je het verschil tussen wat je voelt via de gedachtes van je hoofd en via het stemmetje van je hart?
De emoties van je hoofd zijn luidruchtiger en heviger. Ze kunnen elkaar in hoog tempo afwisselen, kunnen snel opkomen en ook snel weer verdwijnen. De gevoelens van je hart zijn subtiel en zacht. Zij brengen een bepaalde rust en blijheid in je teweeg. Hoewel het hart met een zachte fluisterstem tegen je kan praten zijn er geen gedachtes, dialogen of opsommingen bij betrokken. Sterker nog: met je hoofd kunnen berichten van je hart onlogisch en onnavolgbaar lijken (waar het hoofd dan weer veel kabaal over kan maken).

Voelen met je hoofd
Eenvoudige en logische beslissingen kun je prima met je hoofd maken.
Het kiezen van een studie of een volgende loopbaanstap vraagt om meer. Natuurlijk kunnen de volgende gedachtes best positieve emoties oproepen:
– deze studie/baan garandeert een goed salaris
– als ik nu kies ben ik (eindelijk) van die knagende vraag af wat ik wil
– dit is een studie/baan die mijn omgeving zal toejuichen
– deze studie/baan ligt ruim binnen mijn mogelijkheden
– het rijtje positieve punten is langer dan negatieve punten
Toch is het niet hetzelfde als het blije, rustige gevoel van weten dat dit de optie is die bij je past. Een belangrijke keuze als deze vraagt daarom ook een check van het hart.

Waarmee kies je?
Hebben we dan niets aan dat hoofd? Natuurlijk wel! In een keuzetraject hebben we het hoofd volop nodig. Het brengt veel goeds.
Het is alleen prettig om steeds de bron van je gevoelens te herkennen. Hoofd of hart? Veilig of verlangend? En dan de vraag: wat wil ik (deze keer) laten leiden?
Als je je hart mee wil nemen in je keuze, hoe kom je dan langs de luidruchtigere emoties van je hoofd? Door tijd te nemen, te ontspannen, stiller te worden en daarmee ruimte te maken. Zo voelt je hoofd zich veilig, wordt rustiger en kan je hart verstaanbaar worden. Zo kun je vinden welke volgende stap in het leven echt bij jou hoort.

Heb jij hulp nodig bij jouw studiekeuze of loopbaankeuze? Neem dan contact op met één van onze studiekeuzecoaches of loopbaankeuzecoaches.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken