Anne is bijna klaar met haar VWO en heeft zich ook al netjes voor 1 mei ingeschreven voor een vervolgstudie, maar niet met volle overtuiging. Ze weet niet zeker of ze er klaar voor is om meteen door te studeren. De twee laatste jaren op school hebben door Corona niet als volwaardige schooljaren gevoeld, met name door het gemis van alle gezelligheid buiten de lessen om. Anne staat hierin niet alleen; dit is een gevoel dat we van veel meer klanten horen. Maar ook ten aanzien van een Tussenjaar zijn er vaak twijfels. Wat is het nut daarvan, en hoe vul je een tussenjaar op een goede manier in? En welke rol zal Corona hierbij nog spelen het komende jaar?
Een paar voordelen van een Tussenjaar op een rij:
- Je wordt een jaar ouder en leert jezelf wat beter kennen, waardoor je meer inzicht krijgt in welke studie nou echt bij je past.
- Het kan veel “lucht” geven om voor een tijdje je eigen invulling te geven aan je leven wanneer je de laatste jaren op school als stressvol hebt ervaren. Je krijgt de kans om afstand te nemen van alle schoolse verplichtingen en vaak krijg je na een paar maanden alweer zin om verder te leren.
- Je kan je grenzen verleggen door naar het buitenland te gaan. Je leert hierdoor goed om op eigen benen te staan buiten je vertrouwde omgeving. Dit is een spannende stap, maar ook erg leuk én leerzaam! Natuurlijk hoef je niet meteen in je eentje te gaan backpacken, je kan ook kiezen voor een vaststaand programma binnen Europa. Waar je ook voor kiest: je leert je horizon te verleggen en het wordt een ervaring om nooit te vergeten!
Maar het nut van een tussenjaar is ook voor een groot deel afhankelijk van hoe je dit invult.
Mogelijke invullingen van een Tussenjaar:
- Je kan rustig de tijd nemen voor je studiekeuze, zelfstandig of d.m.v. deelname aan een studiekeuze-begeleidingstraject.
- Je kan je gericht voorbereiden op een studie waarvoor een Selectieprocedure geldt.
- Je kan een extra vak doen, zoals Wiskunde B en/of Natuurkunde om toegelaten te kunnen worden tot technische studies.
- Je kan – zonder andere verplichtingen te hebben – tijd besteden aan je hobby, of hobby’s om daarin meer te bereiken.
- Je kan een baantje zoeken waarmee je een financiële buffer opbouwt voor tijdens je studie.
- Je kan gaan reizen, of in het buitenland een nuttig programma volgen, zoals:
– Taal- en Cultuur programma’s
– Leiderschapsprogramma’s
– Academische programma’s
– Vrijwilligerswerk
Beperkingen door Corona:
- Op dit moment zijn de mogelijkheden om te reizen buiten Europa nog beperkt, maar binnen Europa zijn er volop mogelijkheden. Wellicht dat de wereld er vanaf januari 2022 alweer heel anders uit ziet.
Je kan meestal niet helemaal voorspellen welke effecten een Tussenjaar precies op iemand zal hebben. Door het maken van een goed plan vooraf kan je wel de kans op positieve effecten vergroten. Met mijn klantje Anne heb ik na haar examens een afspraak gepland om samen te kijken naar haar verwachtingen van een Tussenjaar en welke invulling daar het best bij aansluit.
Voor studiekeuzebegeleiding neem contact op met één van onze coaches. Voor meer informatie over Tussenjaar-advies verwijzen wij je graag naar één van de hierin gespecialiseerde bureaus, zoals Bureau Buitenland en Weg-Wijs.