door Marline Tjeenk Willink

Alpinopetje, getailleerd jasje, trendy schoenen…. de student die bij mij binnenstapt blijkt een verkeerde studie gekozen te hebben en na anderhalf jaar het bijltje erbij neer te gooien. Hij had indertijd gekozen voor Tuin- en Landschapsarchitectuur op Van Hall-Larenstein. Waarom? Omdat hij graag met groen bezig is en houdt van mooie composities in het landschap. Maar de vakken vallen tegen en bij zijn medestudenten voelt hij zich niet thuis. Inmiddels is hij een jaar verder en studeert Urban Design aan de HKU en brengt zoveel mogelijk het groen terug in een stedelijke omgeving.

Ander geval… commerciële economie aan de HAN. Het studentenleven overviel deze jongen en hij verzoop zo’n beetje in de studie en de vele mensen. Nu twee jaar verder en een tevreden student Small Business & Retail Management bij Avans. Of de student Civiele Techniek die na een jaar is overgestapt naar Grond, Weg en Waterbouw op Van Hall Larenstein.

Mijn ervaring is dat studenten die stoppen niet per definitie volledig fout gekozen hebben. Ze zitten er vaak vlakbij, maar doordat ze niet even doorgezocht hebben en te makkelijk denken: “Oké dit is ’t, dus ik hoef niet verder te zoeken!”, worden ze overdonderd met vakken die ze niet verwacht hadden en die moeilijker zijn dan gedacht. Of komen ze erachter dat de sfeer en/of de werkwijze van de opleiding niet bij hen passen. Bijvoorbeeld weinig structuur en contacturen heeft vaak tot gevold dat je gaat zwemmen in je tijd. Of je bent zelf teveel een kunstenaar in plaats van met de voeten in de klei, zoals in het eerste voorbeeld.

Dit zegt niets over de kwaliteit van de onderwijsinstellingen. Het zegt alleen maar dat je het onderwijs moet kiezen dat bij jou past! Dus niet te snel tevreden zijn met je keuze, maar probeer te kijken of het elders interessanter is. Waardoor je ofwel een nog beter passende opleiding vindt ofwel je eerder gemaakte keuze versterkt.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken