door Marline Tjeenk Willink

School is niet altijd leuk en zeker als je opgaat in je sport, je vriendenclub, je games en andere dingen die op dit moment belangrijker voor je zijn. Wat gebeurt er dan vaak… je kiest voor een zogenaamd ‘pretpakket’. Een pakket waarin je zeker weet dat je niet teveel hoeft te doen om het te halen. Vaak betekent dat een pakket zonder natuur- en scheikunde.

Waarom doe je dit? Omdat ’t jou op dat moment niet zo interesseert en je ouders bang zijn dat je afvloeit naar een lager niveau. En wat kan er dan niet allemaal gaan gebeuren.

Twee jaar later word je wakker en bedenk je dat je eigenlijk helemaal niets hebt met de vakken in je pakket. Je zou bijvoorbeeld liever robotica gaan doen of farmacie, maar je hebt geen natuur- en scheikunde. Wat nu? Alsnog de omslag maken via een twee-jaar-in-een-constructie op een dure particuliere school? Of een staatsexamen via de VAVO?

Naast deze mogelijkheden zijn er nog wel andere manieren te bedenken om alsnog het tij te keren en toch datgene te kunnen studeren dat echt bij je past. Maar jij en je ouders kunnen dit ook voor zijn. Zet in de derde klas maar eens op een rijtje waar je goed in bent en wat belangrijk voor je is. Niet alleen op dat moment, maar ook op de basisschool. Vraag ook aan anderen (je ouders, vrienden, coach) waar je goed in bent. Denk ook eens na over welke beroepen je allemaal kent en maak eens een top 10 voor jezelf. Of kijk eens naar wie je bewondert en waarom dat zo is. Vaak zegt dat iets over wat je zelf zou willen bereiken.

Kijk nu eens met deze informatie naar je profielkeuze. Past jouw keuze bij waar je goed in bent en wat jou interesseert?

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken