Wanneer starten met je studiekeuze?

Regelmatig krijg ik de vraag van ouders wanneer hun zoon of dochter het best zou kunnen starten met het oriënteren op zijn/haar studiekeuze.

Stressvol eindexamenjaar
Soms hebben zij bij hun oudste kind ervaren hoe stressvol het kan zijn wanneer er halverwege het eindexamenjaar nog geen keuze is gemaakt. Het laatste schooljaar is meestal druk met veel toetsen en opdrachten en vervolgens blijken de Open Dagen van het Hoger Onderwijs regelmatig precies net vóór of tijdens die toetsweken plaats te vinden. Dat maakt het lastig voor de eindexamenleerling om zich grondig te oriënteren op de verschillende studies die hij/zij overweegt.

De meeste Open Dagen van de HBO’s en Universiteiten zijn gepland in de maanden oktober/november en in februari/maart.

Eerste oriëntatie, aanbrengen van focus
Voordat je Open Dagen gaat bezoeken is het belangrijk dat je al enige focus hebt. Dit kan je bereiken door stil te staan bij vragen als:

  • Wat doe ik graag op school en buiten school?
  • Waar ben ik goed in?
  • Waar vinden anderen die jou goed kennen dat jij goed in bent?
  • Wat wil ik bereiken met een vervolgstudie?
  • Wil ik naar het HBO of naar een Universiteit?

Nadat je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord kan je een aantal aandachtsgebieden selecteren waar je interesse naar uitgaat, zoals:

  • Technisch/Exact
  • Gedrag/Maatschappij
  • Economisch/Bedrijfskundig
  • etc.

Op Internet kan je je vervolgens verder oriënteren op de verschillende concrete studies die aansluiten bij de door jou geselecteerde aandachtsgebieden. Na dit onderzoek van achter je bureau kan je een lijstje maken met studies waar je graag meer van wil weten. De meeste studies kan je op verschillende plaatsten studeren en deze verschillen dan van inhoud, opbouw en/of sfeer. Daarom is het verstandig om een aantal Open Dagen en Meeloopdagen te bezoeken.

Terug naar de vraag “Wanneer starten met je studiekeuze?”
Meestal is het vóórlaatste jaar (4 Havo of 5 Vwo) een prima periode om te starten met het aanbrengen van focus en het bezoeken van een paar Open Dagen (online of fysiek). Je kan je dan in het laatste jaar nader gaan verdiepen (o.a. met Meeloopdagen of Proefstuderen) om een uiteindelijke keuze te maken voor wat betreft je vervolgstudie en de stad waar je wil gaan studeren.
Ook wanneer je een tussenjaar overweegt is het raadzaam om je studiekeuze niet op de lange baan te schuiven.

Gezien het grote aantal studies met een Numerus Fixus is het goed om de eerste maanden van je eindexamenjaar je studiekeuze definitief te maken. Want voor deze studies dien je je al voor 15 januari aan te melden.

Ruimte in je hoofd
Zodra de studiekeuze is gemaakt, voelt dat als een enorme opluchting en kan je zonder studiekeuzestress je eindexamen tegemoet. Dat geeft dus ruimte in je hoofd!

Zit je nu in het laatste jaar?
Zit je nu in 5 Havo of 6 Vwo en wil je in september starten met je studie, maar heb je nog geen actie ondernomen: doe dat dan NU. Start wel met de oriëntatiefase alvorens “zomaar” rond te gaan lopen op Open Dagen. Realiseer je verder dat je je voor 1 mei aan dient te melden via Studielink; schrijf je dan in voor meerdere studies als je er nog niet uit bent. Na die datum kun je eventueel wisselen van studie of je weer uitschrijven. Op die manier heb je ook na het Centraal Schriftelijk nog wat tijd om je in je studiekeuze te verdiepen.

Vind je het moeilijk om dit zelf op te pakken? De coaches van StudiekeuzeOpMaat staan uiteraard klaar om jou te helpen!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken