door Deirdre van Schaardenburg
Het nieuwe jaar is alweer een aantal weken op weg. Voornemens zijn wel of niet gemaakt, studieboeken tevoorschijn gehaald. Maar wat nu als je het helemaal niet ziet zitten om verder te gaan met waar je mee bezig bent? Je vindt je studie niet leuk.. of je hebt de grootst mogelijke moeite om de benodigde tentamens en studiepunten te halen..?
Als jongeren niet happy zijn met hun zojuist gestarte studie, gaat dat vaak met schaamte gepaard. Allereest willen ze aan zichzelf niet bekennen dat ze niet goed op weg zijn met hun studie. Vervolgens duurt het nog een tijd eer ze hier met hun ouders over durven te praten. Niet zelden zie ik in mijn werk dat jongeren de studiedruk en het ongelukkige gevoel hierover heel hoog laten oplopen zelfs tot depressieve gevoelens toe.
Als dan eindelijk het hoge woord eruit komt: “Pap, mam, het gaat niet meer.. ik kan me niet meer motiveren voor deze studie. Ik wil stoppen”, gaat dat vaak met heftige gevoelens van teleurstelling, falen en onmacht gepaard. Des te groter is de opluchting bij de student als ouders reageren:” kind dat had ik allang gemerkt.”
Het kan zijn dat je stopt met je studie ( vóór 1 februari!) omdat je erachter bent gekomen dat je niet met de juiste argumenten hieraan bent begonnen. Of dat je andere verwachtingen had. Het kan echter ook zijn dat je studievaardigheden te kort zijn geschoten. Kon je op de middelbare school nog een dag van tevoren een proefwerk leren…dan breekt deze attitude je waarschijnlijk nu op.
Dit is vaak het moment waarop ouders de hulp van StudiekeuzeOpMaat inroepen. Samen zoeken we uit of stoppen zinvol is en wat wèl een geschikte en haalbare studie kan zijn.
Voor je tot nieuwe keuzes kan komen, is zelfinzicht het belangrijkste. Dus besteden we tijd aan wie jíj nu bent en wilt zijn. Wat drijft jou, ben je ambitieus of niet? Welke kanten wil je van jezelf ontwikkelen en wat heb je daarvoor over. Lijkt een studie interessant maar moeilijk….hoeveel inzet en doorzettingsvermogen heb je dan nodig om succesvol te zijn. Welke hobbels ben je werkelijk bereid te nemen? Wat past echt bij je?
Ik ben opgevoed met het motto” Als je iets begint… maak je het af”. Nadat ik 2 keer uitgeloot werd voor Geneeskunde heb ik braaf mijn studie Kunstgeschiedenis afgemaakt…terwijl ik daaraan begonnen was met het idee één jaar iets anders te studeren.. ik zou immers toch dokter worden?
Het was beter geweest mijn studie af te breken en een goed onderbouwd alternatief voor Geneeskunde te zoeken…. met een studiekeuzecoach!
Inmiddels ben ik zelf studiekeuzecoach en begeleid ik jongeren met heel veel plezier. Mijn eigen ervaringen zet ik hierbij ten volle in. De cirkel is rond.
- Hermien Miltenburg van Wageningen University heeft een blog geschreven over te nemen acties bij twijfel over je studie.
- Wil je je studie beëindigen, lees dan bij Duo hoe dit in z’n werk gaat en wat de (financiële) consequenties zijn.
In het Financieel dagblad van 14 januari stond een goed artikel: leer vrijer denken over:
waarom ben je gaan doen wat je doet? In hoeverre word je beïnvloed door je omgeving? Wat zijn de verwachtingen van je omgeving? Wil jij je creativiteit juist in je baan kwijt, of kan je die ook kwijt in je hobby? Hoe ambitieus ben je? Wees reëel in je antwoord. Dat geeft ook vrijheid.