In de aanpak van StudiekeuzeOpMaat is een grote rol weggelegd voor het werken aan zelfkennis. Hoe beter je weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, hoe makkelijker het wordt om de studie te vinden die het beste bij jou past. Een onderdeel van jezelf goed leren kennen is om jezelf de vraag te stellen: hoe leer ik eigenlijk het best? Op welke manier en in welke setting neem ik het makkelijkst nieuwe kennis, vaardigheden en informatie op? Kortom: welke leerstijl past bij mijn persoonlijkheid?

Vier leerstijlen
De Amerikaanse psycholoog David A. Kolb (1939) heeft zich hier een heel aantal jaren geleden al eens goed in verdiept en ontdekte dat je mensen wat leren betreft in vier typen kunt indelen: de doener, de denker, de dromer en de beslisser. Kolb stelde dat ieder mens deze verschillende leerstijlen in zich heeft, maar dat het zeer persoonlijk is wat je voorkeursstijl is, welke manier van leren jou dus het meest natuurlijk afgaat.

De doener
De doener leert het best door zelf te ervaren. Hij duikt liever meteen het water in dan dat hij eerst uitgebreid de temperatuur gaat afstellen. Een voorbeeld van doen als leerstijl is leren koken. Je zult zelf moeten proeven en uitproberen om tot een smaakvol gerecht te komen.

De denker
De denker vertrouwt op de theorie als basis van zijn kennis en kunde. Een denker zal altijd eerst de gebruiksaanwijzing helemaal lezen voordat hij zelfs maar de onderdelen van de Ikea-kast uitpakt. Een voorbeeld van denken als leerstijl is het voorbereiden van een hoorcollege door de verplichte stof alvast door te nemen.

De dromer
De dromer is iemand die moet kunnen reflecteren op de stof om deze binnen te laten komen. Een dromer hoeft helemaal niet de hele tijd dromerig voor zich uit te staren, maar heeft wel wat tijd nodig om het geleerde te kunnen verwerken en internaliseren. Een voorbeeld van dromen als leerstijl is het invullen van een evaluatie van een les of workshop.

De beslisser
De beslisser wil graag dat datgene wat hij wil leren eerst op de juiste manier wordt voorgedaan. Hier neemt hij van mee wat hij wil gebruiken om het vervolgens op zijn eigen manier te doen. Je zou kunnen zeggen dat in de beslisser een mix van alle bovenstaande leerstijlen aanwezig is. Beslissen als leerstijl zie je bijvoorbeeld terug bij ambachten, zoals het bouwen van muziekinstrumenten. Je kijkt eerst naar de meester voordat je zelf de proef op de som neemt.

Hoe leer jij het best?
Herken je jezelf in een van bovenstaande stijlen? Neem het mee in je oriëntatie op een studiekeuze. Een voorkeur voor een bepaalde manier van leren kan namelijk heel veel informatie geven over wat voor studie en beroep goed bij je past. Zo voelt een doener zich een vis op het droge als hij de hele dag in hoorcolleges moet zitten en kan het voor een dromer minder voor de hand liggen om op de eerste hulp te gaan werken. Informeer jezelf goed over de manier van werken en leren bij verschillende studies. Dat maakt het keuzeproces alweer een stuk makkelijker!

Wil jij hulp bij je studiekeuze?
Wil jij hulp bij het maken van de juiste studiekeuze? Hier vind je meer informatie over StudiekeuzeOpMaat.
Wil je contact met een van onze coaches? Klik op deze link: overzicht studiekeuzecoaches.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken