door Alice Boreel

In De avonturen van Alice in Wonderland van Lewis Carroll, ontmoet Alice een kat. Ze vraagt hem: “Kun je me alsjeblieft vertellen welke kant ik op moet?”. “Dat hangt er helemaal vanaf waar je heen wilt”, zei de Kat. “Dat kan me niet zoveel schelen”, antwoordde Alice. “Dan maakt het ook niet uit waar je heen gaat”, zei de Kat.

Zo is het ook met Open Dagen. Als je nog geen idee hebt waar je heen wilt, loop je op een Open Dag vrij doelloos rond. Grote kans dat je met een tasje vol folders en pennen naar huis gaat en nog steeds niet weet welke studie iets voor jou zou kunnen zijn.

Hoe ga je doelgericht naar een Open Dag? Begin met je richting te bepalen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op te schrijven wat jij leuke vakken vindt op school en waar je goed in bent. Dat laatste kun je ook aan mensen in je omgeving vragen. Doe interessetesten op internet. Als blijkt dat jij vooral warm loopt voor opleidingen en beroepen in de economische hoek, dan kijk je op de website van Studiekeuze123 welke studies daarbij passen. Schrijf je daarna in voor de Open Dag van een Universiteit of Hogeschool waar deze studies worden aangeboden.

Om alvast meer idee te krijgen van de wereld van het hoger onderwijs, kun je deze begrippenlijst bekijken. Want wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een major en een minor? Hoe zit het precies met dat beruchte bindend studieadvies (BSA)? En wat is een numerus fixus?

Nu je weet welke studies je wilt gaan bekijken op de Open Dag, heb je daar vast vragen over. Vul deze vragenlijst aan met alles wat jij wilt weten.

Maak ook een kort verslag van de Open Dag. Wat weet je nu over de inhoud van de opleidingen? Hoe vond je de sfeer? Zo kun je de studies die jou interesseren met elkaar te vergelijken en ontdek je in welke studies je je verder wilt verdiepen om tot je definitieve keuze te komen.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken