Vorige week zat ik aan tafel met Casper. Vorig jaar zat hij in 6 VWO en toen had hij eigenlijk maar één doel voor ogen: z’n eindexamen halen. Hij slaagde met de hakken over de sloot, dus de opluchting was groot.
Casper had zich vlak voor 1 mei nog ingeschreven voor de studie Civiele Techniek in Delft, maar eigenlijk was hij er helemaal niet zeker van of dit nou wel de juiste studie voor hem was. Bouwkunde had hem wel leuker geleken, echter daar had hij zich al veel eerder voor moeten inschrijven (vòòr 15 januari), omdat dit een Numerus Fixus studie is.Tot z’n eigen verbazing kreeg Casper na de studiekeuzecheck van de studie Civiele Techniek een positief advies. Dat motiveerde hem toch om op jacht te gaan naar een kamer in Delft. Maar helaas had hij eind augustus, vlak voordat het studiejaar zou starten, nog geen betaalbare kamer gevonden en zag hij het ook niet zitten om op en neer te gaan reizen tussen zijn woonplaats in het oosten van het land en Delft.
Inschrijven voor een andere studie was niet meer mogelijk, dus nu werd het een niet vooraf gepland Tussenjaar. In eerste instantie was dit een grote teleurstelling voor Casper, maar inmiddels ziet hij er toch het grote voordeel van in. Hij heeft nu een baantje bij de plaatselijke supermarkt en heeft daarnaast voldoende tijd om zich rustig te oriënteren op zijn vervolgstudie. Hoewel Casper eindexamen heeft gedaan met een N&T profiel blijkt nu dat hij ook een bovengemiddelde interesse heeft in alfa-wetenschappelijke studies, waaronder Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Politicologie, Taal- en Cultuurstudies en Internationale Betrekkingen.
Omdat hij op school goed was in Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B was Casper tot nu toe steeds gericht geweest op studies die aansloten bij deze vakken, terwijl er nu misschien toch een hele andere studiekeuze uit gaat komen. Al is dat dan misschien wel z’n plan B, want voorlopig staat Bouwkunde nog op de eerste plaats.
Casper neemt nu dit jaar rustig de tijd om gericht naar een aantal Open Dagen en Meeloopdagen te gaan van de studies uit z’n “Top 5” en hij gaat ook zeker in een aantal verschillende steden kijken. Op deze manier kan hij zich een goed beeld vormen van wat de studies inhouden en in welke omgeving hij zich het prettigst voelt, zodat hij ruim op tijd een goed gefundeerde keuze kan maken.
Als jij ook voor je studiekeuze staat, houd er dan rekening mee dat je vaak alleen maar mee kan lopen bij studies wanneer je ook naar de Open Dag bent geweest. De eerste Open Dag is alweer geweest, dus maak vaart! Wanneer je het uitstelt tot het voorjaar wordt het vaak lastig om ook nog meeloopdagen in te plannen in de drukke maanden vlak voor het Centrale Eindexamen.
Neem goed de tijd voor je studiekeuze, wacht niet tot het “5 voor 12” is! De coaches van StudiekeuzeOpMaat begeleiden je graag hierbij.
Open Dagen Universiteiten 2018-2019
Open Dagen HBO-opleidingen 2018-2019
Voorlopigoverzicht van opleidingen met een numerus fixus in studiejaar 2018-2019