Niets interessant
Mats* is zo’n held die na zijn MAVO en HAVO ook nog VWO deed. Nog altijd had hij echter geen idee wat hij wilde studeren.
Al een aantal weken kwam hij bij mij. Braaf beantwoorde hij al mijn vragen en plichtsgetrouw maakte hij zijn huiswerk. Enthousiast werd hij niet. Geen studie, onderwerp of activiteit boeide hem echt. Vriendelijk maar gelaten liet hij mij dat steeds weer weten.

Toch aan de slag
Met moeite selecteerde Mats een top 5 uit een lijst met ruim twintig studies. Veel jongeren worstelen met het af te laten vallen van voldoende studies uit de lijst. Mats vond het lastig om er voldoende over te houden die leuk genoeg waren voor verder onderzoek. Toch ging hij dapper met zijn top 5 studies aan de slag.
En toen gebeurde het: energieker en vrolijker dan anders kwam Mats naar onze afspraak. Hij had iets gevonden wat hem enthousiast maakte! Een van de studies in zijn lijst werd ook als een Associate Degree aangeboden.

Associate Degree
Een Associate Degree is een tweejarige HBO opleiding. Het onderwijs is wat praktijkgerichter dan de verwante, reguliere HBO opleiding. Het programma wordt afgerond met een erkend diploma. Na het behalen van dit diploma kun je gaan werken. Ook kun je verder studeren. Je stroomt dan in in het derde jaar van het  HBO programma. Zo behaal je dan alsnog het HBO diploma. Verder studeren kan aansluitend na de Associate Degree of na enkele jaren werkervaring. Of gewoon helemaal niet als het genoeg voor je is. Je kunt in een Associate Degree instromen met een MBO-4, HAVO of VWO diploma.

Voor iedereen een passende studie
Voor Mats was dit de perfecte vorm. Hij kwam er achter dat hij simpelweg studie-moe was. Het idee om na zijn lange schoolcarrière nog vier jaar te studeren doofde elk enthousiasme. Deze tweejarige optie gaf lucht en creëerde ruimte om te kijken wat hem inhoudelijk interesseerde. Zo vond hij een studie die zowel qua inhoud als vorm goed bij hem paste.

Heb jij ook hulp nodig bij je studiekeuze? Neem dan contact op met één van onze studiekeuzecoaches.

* de naam is om privacy redenen veranderd

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken