“Welke studie past het beste bij mij?” Dat is de vraag die jongeren willen uitzoeken als zij zich aanmelden voor een coachingstraject. Momenteel ronden we weer veel van deze trajecten af en voeren we eindgesprekken: hoe ben je tot je studiekeuze gekomen en wat is je motivatie om met deze studie te willen starten?

Wat mooi is om te zien, is hoe onze methodiek op verschillende manieren aanslaat: ieder doet er zijn of haar eigen voordeel mee. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Een handige kapstok om stappen te zetten in het keuzeproces
Onze methodiek van studiekeuzecoaching blijkt vaak een zeer handige kapstok om de jongeren stap voor stap verder op weg te helpen in hun keuzeproces. Het keuzeproces kost tijd. Elke stap geeft weer nieuwe inzichten om verder te kunnen.

Een zetje in de rug
Soms weet een jongere gewoonweg niet waar te beginnen als er een studie moet worden gekozen. Het gevaar hiervan is dat de keuze uitgesteld wordt en er pas op het laatste moment (soms te laat) actie wordt ondernomen. Met studiekeuzecoaching zetten we de jongeren in de driver’s seat: actie!

Uit je tunnelvisie komen
Soms weet een jongere al van kinds af aan: ik wil geneeskunde studeren en arts worden. Hierdoor wordt er niet meer actief over alternatieven nagedacht. Totdat het examenjaar nadert en er in de omgeving veel gepraat wordt over studiekeuze…. Dan slaat soms de twijfel toe: ‘help wil ik dit wel écht?”  Studiekeuzecoaching helpt dan om de keuze onder de loep te nemen en alternatieven te bekijken.  En als Geneeskunde écht die juiste keuze blijkt te zijn, dan is er in ieder geval ook een plan B bekeken, mocht de toelating tot Geneeskunde niet lukken.

Leren reflecteren
Er is heel veel te kiezen! En heel veel studies lijken zo leuk… Maar al die leuke studies moeten ook wel passen! Met studiekeuzecoaching leert de jongere te reflecteren: op zichzelf (wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik) en op de schoolloopbaan: welke keuzes zijn er al gemaakt en waarom?

Leren kiezen
Kiezen zou een vak op school moeten zijn. Het is iets wat we dagelijks zo vaak doen, maar hoe doe je dit nu eigenlijk? Na een traject van studiekeuzecoaching heeft de jongere niet alleen een passende studie gekozen maar ook geleerd hoe een keuzeproces verloopt. Dat is handig, want er komen nog veel te maken keuzes aan: een specialisatie, een minor, een master, een stage, een eerste baan

Omgaan met keuzestress
Alle opties zijn onderzocht… maar er wordt geen knoop doorgehakt. De angst om te kiezen is soms groot en kan leiden tot keuzestress. Dit kan grote vormen aannemen. De methodiek van studiekeuzecoaching brengt al veel inzicht en rust en als er dan nog keuzestress blijft bestaan, dan onderzoeken we de resterende twijfels en leren we hoe er knopen doorgehakt kunnen worden.

Zo kan een ieder op zijn eigen manier profijt hebben van een coachingstraject.

Overigens ronden we nu niet alleen trajecten af: we helpen nog steeds de kiezers die er nog niet uit zijn en ook scholieren uit het voorlaatste jaar (4 Havo, 5 Vwo) die nu mooi op tijd een aanvang hebben gemaakt met hun keuzeproces.

Wil jij ook gebruik maken van een coachingstraject. Neem dan contact op met één van onze coaches.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken