Studente Lilian vertelde me over haar studiekeuze. Ik vond dit zo’n interessant verhaal, dat ik het hier graag met jullie wil delen.
De juiste studiekeuze maken is nogal een klus. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden, zo veel verschillende studies waaruit je kunt kiezen en een grote hoeveelheid aan universiteiten en hogescholen (zeker als je het buitenland ook meeneemt in je keuze). Hoe vind je jouw perfecte programma binnen dat enorme aanbod van verschillende studies?Wat de keuze ook lastig maakt, is het idee dat je iets kiest voor de rest van je leven. Als je bijvoorbeeld bent begonnen aan een technische bachelor, dan moet je eigenlijk ook wel een technische master gaan doen. Daar heb je nu eenmaal voor gekozen. Zo voelde dat in ieder geval voor mij, nadat ik mijn bachelor Technische Bestuurskunde in Delft had afgerond. Dus ik koos braaf voor een technische master, maar het lukte me totaal niet. Ik raakte gedemotiveerd, haalde mijn tentamens niet. Ik stopte uiteindelijk halverwege met mijn master en het voelde enorm als falen. Omdat ik dit niemand toewens, geef ik iedereen bij deze twee tips.
Mijn eerste tip is om alles wat meer op z’n beloop te laten. Probeer de toekomst niet te veel te plannen, maar laat het op je afkomen. Zoek naar de dingen die jou op dit moment energie geven. Waar word je enthousiast van, waar wil je meer over weten? En ook al is het enige wat jou op dit moment interesseert het kijken van Netflix of je studentenvereniging, besef je dat dat ook iets zegt over je interesses. Misschien kijk je onbewust wel films of documentaires met een bepaald thema, zoals finance, rechten of technologie. Of je komt erachter dat je een enorm organisatietalent bent, die van elk feestje een groot succes maakt.
Het voordeel van dat enorme aanbod aan studies is, dat er nog heel veel mogelijk is. En er is altijd meer mogelijk dan je denkt! Ik heb uiteindelijk gekozen voor een master Politieke Filosofie, en eigenlijk iedereen dacht dat dat “toch wel iets heel anders was dan Technische Bestuurskunde”. Maar stiekem valt dat heel erg mee. Zowel Technische Bestuurskunde als Politieke Filosofie proberen op een analytische manier de samenleving te begrijpen. Beide studies maken gebruik van een zogenaamde ‘helikopterview’ en proberen maatschappelijke problemen vanuit verschillende kanten te bekijken. Alleen in mijn bachelor deden we dat op een kwantitatieve manier, terwijl de nadruk in mijn master meer op kwalitatieve analyse ligt. Bij deze dus mijn tweede tip: maak er een spelletje van. Probeer zoveel mogelijk linkjes te leggen tussen studies waarvan je denkt dat ze niks met elkaar gemeen hebben. Probeer op die manier al die conventionele ideeën over studies los te laten en laat je vooral niet gek maken door wat anderen ervan vinden!