Volgende week woensdag is het 15 januari, de deadline voor het inschrijven voor een zogenaamde fixusopleiding.

Om in te kunnen schrijven via Studielink heb je een DigiD nodig, heb je die nog niet? Bestel deze dan meteen dan heb je kans dat hij nog net op tijd aankomt.

 Wanneer numerus fixus

Sommige opleidingen aan hbo en universiteit hebben een beperkt aantal plaatsen. Zij kunnen dan een numerus fixus instellen. Je kunt op de lijst van fixusstudies 2020-21 zien of voor de opleiding van jouw keuze een numerus fixus geldt. Aanmelden fixusopleiding

je kunt je via Studielink aanmelden voor de opleiding. De uiterste aanmelddatum is 15 januari.

In bijna alle gevallen moet je meedoen aan een selectie voor een plek. Elke opleiding bepaalt zelf wat de selectiecriteria zijn en de procedure is.

Maximaal 2 aanmeldingen per studiejaar

Per studiejaar mag je je voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden.  Dit mag dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag je maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen. 

3 pogingen selectie fixusopleiding

Je mag bij veel opleidingen maximaal 3 keer meedoen aan de selectieprocedure van een opleiding. Maar het verschilt per instelling hoe vaak je aan hun selectie mag meedoen. Een universiteit kan dus zelf regelen dat iemand maar 1 keer mag meedoen aan de selectieprocedure.

Selectie aan de poort

Een aantal opleidingen mogen hun studenten zelf selecteren, het gaat hier vaak om opleidingen waarvoor je een bepaald talent moet hebben zoals kunstacademies of conservatoria. Toch zijn er een aantal reguliere studies die ook selectie aan de poort toepassen, let dus goed op want deze studies staan niet in de lijst met fixusstudies!

En dan verwijs ik hier nog even naar een wat oudere, maar nog steeds heel nuttige blog van collega Harriet van den Heuvel, met informatie over wat een opleiding van jou wil weten als je meedoet aan de decentrale selectie

Succes !

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken