door Annette Lehmann

Vandaag hoorde ik op de radio het volgende bericht: VVD en PvdA hebben het idee gelanceerd dat studenten hun collegegeld niet meer per studiejaar hoeven te betalen, maar per vak. Meestal heb ik een uitgesproken mening en oordeel ik snel. Aangezien ik een lange reis voor de boeg had, was er dit keer tijd om er wat langer over na te denken.

Aanvankelijk schoten de volgende ideeën door mijn hoofd: “Ja, dan krijg je de eeuwige student weer terug” en “Niet zo fijn voor twijfelaars, dit maakt het niet gemakkelijker door te zetten” tot “Wat heerlijk, dan kan ik ook nog af en toe een vakje gaan volgen!” Aan het eind van de rit kwam ik tot een paar conclusies, die ik graag met jullie deel:

Tot nu toe heb je op school gezeten. Niet omdat je dat persé zo leuk vond, het was verplicht. De een heeft wat meer van zijn schooltijd genoten dan de ander. Maar ja, het moest nu eenmaal. Inmiddels sta je voor de uitdaging iets te gaan doen wat bij je past en wat je leuk vindt. Nou ja, wat je leuk vindt? Je moet er later ook nog wat mee kunnen verdienen. Hmm, wat is eigenlijk het meest belangrijke van die twee? Hoe moet je dan kiezen? Daar komt bij: wat valt er überhaupt te kiezen? Uitdaging nummer 1!

Je komt net van school, woont nog bij je ouders. Misschien ben je wel eens een of twee weken alleen thuis geweest als je ouders op vakantie waren. Maar echt zelfstandig heb je nog niet gewoond. Uitdaging nummer 2.

Een studie of opleiding. Voor de meesten van jullie betekent dit een bezigheid van 4 jaar. Maar ja, je wilt niet alleen maar op je kamertje zitten, ’s morgens vroeg naar college fietsen, ’s middags in de universiteitsbibliotheek doorbrengen om te studeren, om vervolgens ’s avonds vroeg weer naar bed te gaan. Kun je de verleidingen van het zelfstandige leven weerstaan en wat wil en kan je nog allemaal doen om een fijne studententijd te hebben? Hoe maak je nieuwe vrienden? Uitdaging 3.

En nu komen ze ook nog met het voorstel om per vak in plaats van per studiejaar te kunnen betalen. Waar is dat voor nodig en wat heb ik eraan? Verandert hiermee iets aan de manier van studeren en hoe kan ik hier mijn voordeel mee doen? Nog een uitdaging erbij en waarschijnlijk niet de laatste.

De ontwikkeling van je brein is nog volop bezig op het moment dat je aan je studie begint. Je hersenen, en dus ook jijzelf als mens, moeten zich nog verder ontwikkelen. Je hebt in die eerste 17, 18 of 19 jaar een prima basis gelegd. In je studententijd ga je verder ontdekken wie je bent, waar je voor staat, wat je wilt en waar naartoe. Dit doe je bijvoorbeeld door lid te worden van een studentenvereniging waar je nieuwe contacten opdoet, of door lid te worden van een sportvereniging. Door buiten je hoor- en werkcolleges ervaringen elders op te doen, in een stage of bijvoorbeeld met bestuurswerk.

Tijdens deze periode leer jij jezelf steeds beter kennen en begrijp je steeds beter waar je doelen liggen.

Als je me nu zou vragen wat ik van het voorstel van betaling per vak vind, kan ik zonder aarzeling voor stemmen. Want ja, voor sommigen zal het misschien een vertraging betekenen. Maar daartegenover staat flexibiliteit, waarin je voldoende tijd krijgt jezelf te ontplooien, al je talenten te ontwikkelen, je sociale en andere vaardigheden te ontwikkelen. Al die dingen die je naast je studie kunt gaan doen, kunnen op deze manier een plek krijgen in de ontwikkeling die je als jong mens wilt doormaken.

Aan de basis van dit alles ligt uiteraard je studiekeuze. Die doe je bij voorkeur maar één keer en dus het liefst in één keer goed!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken