De laatste tijd hoor ik regelmatig geluiden van studenten die zich zorgen maken over hun kansen op de arbeidsmarkt. De onzekerheid over het vinden van een baan na hun studie zorgt voor stress. Vooral mentaal hebben ze het zwaar. Een burn-out of depressie ligt op de loer. Over het algemeen hebben jonge mensen nog weinig ervaring in het omgaan met tegenslagen. Dan is het lastig om een heftige gebeurtenis als corona in het juiste perspectief te plaatsen.

Arbeidsmarkt op z’n kop
De coronacrisis heeft alles op z’n kop gezet, zo ook de arbeidsmarkt. De werkzekerheid is onder druk komen te staan. Dat vraagt om een andere benadering om je loopbaan succesvol te laten zijn. Het dwingt ons tot nadenken over werk en wat we daarin belangrijk vinden.

SEO Economisch Onderzoek en het Verwey-Jonker instituut hebben onderzoek gedaan naar de impact van de crisis op de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt. De cijfers laten zien dat vooral mbo-bol afgestudeerden, jongeren zonder startkwalificatie en uitvallers uit het hoger onderwijs het moeilijk hebben. Jongeren met een mbo-bbl (werken en leren), hbo- of wo-masterdiploma doen het relatief goed. Hun baankansen zijn nauwelijks afgenomen in het afgelopen jaar. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat zo’n 10.000 minder jongeren een baan hebben van minimaal drie dagen per week ten opzichte van een jaar eerder.

Sta je als starter dan al met 1-0 achter op de arbeidsmarkt?
Zeker niet!
Het voordeel van jongeren is dat ze flexibel zijn. Dat maakt dat ze snel weer aan de slag zijn als de markt weer aantrekt.  En daarop kun je je voorbereiden; je hoeft niet stil te zitten. Op de arbeidsmarkt is een verschuiving zichtbaar: branches als de horeca en de reiswereld hebben te maken met een overschot aan personeel. Aan de andere kant is er juist veel vraag naar zorgmedewerkers, pakketbezorgers en logistiek personeel. Er zijn mogelijkheden, maar misschien net even in een andere branche dan je zelf voor ogen had.

Wat kun je zelf doen?

  • Geef jezelf de tijd. Je zoektocht kan wat langer duren dan je verwacht had.
  • Blijf investeren in jezelf. De overheid biedt met NL Leert Door de mogelijkheid om gratis een cursus of training te volgen. Op deze manier blijf je interessant voor werkgevers.
  •  Kijk of je (tijdelijk) aan de slag kunt in een andere sector waar veel vraag is. Dit staat goed op je CV en het zegt alles over jouw motivatie.
  • Leg contacten met bedrijven. Vraag of je ervaring kunt opdoen d.m.v. een stageplaats.
  • Schakel je netwerk in. Veel vacatures worden nog steeds vervuld via netwerken.
  • In het wilde weg gaan solliciteren heeft geen zin. De kans op afwijzingen is groot en dat geeft je zelfvertrouwen een deuk.

Kortom; neem zelf de regie, leg contacten en maak jezelf zichtbaar! Trek op tijd aan de bel als je extra begeleiding nodig hebt en vraag je omgeving om feedback.
Zorg voor een concreet actieplan de komende tijd.  Je kunt altijd om hulp vragen bij één van onze coaches.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken