door Marline Tjeenk Willink

Een studie kiezen doe je niet zomaar. Dat is een heel proces. Ouders, mentoren, decanen en studiekeuzecoaches kunnen hierin meedenken, adviseren en begeleiden. Universiteiten en hogescholen openen hun deuren om zoveel mogelijk informatie te geven over studies. Om erachter te komen wat je leuk vindt zijn er daarnaast ook allerlei gratis studiekeuzetestjes te vinden op Internet. 

Nu kwam ik laatst een onderzoek tegen van een Bachelorstudent Onderwijskunde aan de universiteit van Twente, die onderzocht heeft wat de voorspellende waarde van de Qompas-test is. Daaruit kwam naar voren dat het maken van de studiekeuzetest geen voorspellende waarde heeft. Studenten die geen test hebben gedaan laten namelijk evenveel studieswitchers zien als degenen die ‘m wel hebben gemaakt. Ook persoonskenmerken (geslacht, profiel op school, vooropleiding ouders etc.) blijken geen voorbode te zijn voor verandering van studie.

Wel blijkt dat degenen die de studie gaan doen waarvoor een positief advies uit de test kwam, minder snel switchen dan degenen die een studie gaan doen die negatief geadviseerd werd. Ook blijkt – en dat is wellicht belangrijker – dat degenen die al in de voor-examenklas (dus 4 havo of 5 vwo) hun keuze gemaakt hebben minder snel overstappen dan degenen die in het eindexamenjaar kiezen, waarbij het grootste switchpercentage aangetroffen wordt bij degenen die pas na hun eindexamen kiezen.

Blijkbaar heeft een dergelijke beslissing tijd nodig. Dus gun je zelf die tijd. Als je de tijd namelijk niet neemt op school, dan gebeurt dat vanzelf tijdens je studie. En dat kan een harde leerschool zijn, niet alleen vanwege het geld, maar ook omdat je er erg onzeker van kunt worden omdat je er veel meer dan op school alleen voor staat.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken