“Hoe ga je je studie aanpakken zodat je er een succes van kunt maken?” vraag ik mijn studiekiezers altijd in de laatste fase van ons traject. Soms volgt er een blanco reactie met een glazige blik, of: “Nou gewoon, net zoals school”. Maar heel dikwijls komen er mooie voornemens naar boven zoals: “Ik ga naar alle colleges en werkgroepen”, “Ik maak meteen een strakke planning want ik heb al gezien dat tentamens niet over een paar hoofdstukken gaan maar soms wel over een heel boek!”. “Die online colleges ga ik rustig nog eens een tweede keer terugkijken”. Allemaal prima ideeën en meestal vul ik ze aan met een rijtje tips zoals deze: 

* maak een realistische planning met ruimte voor ontspanning en onverwachte verstoringen

* bereid je colleges en werkgroepen voor zodat de inhoud niet nieuw voor je is

* volg je (online) colleges en werkgroepen en maak aantekeningen

* maak thuis een korte samenvatting

* leg een huisgenoot eens iets uit over een onderwerp dat je aan het bestuderen bent; als je dat goed kunt, sta je zelf boven de stof

Klinkt natuurlijk als de té ideale student maar als het je lukt dit vol te houden dan heb je tegen de tijd dat je tentamen eraan komt de inhoud al zo dikwijls doorgenomen dat je niet last minute in tijdnood komt.

Samengevat is dé tip dus eigenlijk: bijblijven! Als je eenmaal gaat achterlopen ligt het gevaar op de loer dat je een vak helemaal laat liggen. De tentamenstof die je nog moet bestuderen stapelt zich dan op tot een moedeloos makende hoeveelheid waar je weinig plezier aan beleeft.

Bijblijven vraagt de nodige discipline en planning maar uiteindelijk scheelt het tijd. En bedenk dat het veel voldoening geeft om zonder tijdrovende herren je BSA of hele Propedeuse te halen. Zo kun je aan het einde van je eerste studiejaar met een goed gevoel een helemaal vrije zomervakantie in!

En mocht je hulp nodig hebben bij je studieplanning om vanaf dag 1 stevig in het zadel te zitten dan kun je ook terecht bij een aantal van onze coaches.

Alle coaches van StudiekeuzeOpMaat wensen je veel plezier en succes met je studie!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken