De afgelopen jaren is in onze blogs al regelmatig geschreven over het belang van de introductieweken. Je wordt wegwijs gemaakt in het studentenleven en de stad waar je gaat studeren. In korte tijd leer je je medestudenten kennen, wat prettig is, vooral voor die eerste schooldagen. Bijvoorbeeld om samen naar het eerste college te gaan. Het geeft een bepaalde houvast en veiligheid. Deze eerste weken kunnen zeer bepalend zijn voor je studiesucces.

Elke studentenstad heeft een introductieweek met een eigen programma; Intreeweek, Ideeweek, OWee, De Intro, Kick-In, Oh Oh Intro, Keiweek, EL CID week, INKOM, Introductie, Eurekaweek, TOP week, UIT dagen, Algemene Introductiedagen, De Bruisweken. Sommige zijn al van start gegaan of staan op het punt van beginnen. Traditioneel staan deze weken in het teken van sportieve en feestelijke activiteiten. Een kijkje bij de studentenvereniging en sfeer proeven in de stad en op je nieuwe school. Vaak eindigt een introductieweek met een groot feest. Met de kennis van nu een vreemde gedachte: grote groepen jonge mensen bij elkaar; feestend en zingend door de stad.

Zoals vele dingen dit jaar anders verlopen, zijn ook de introductiedagen de afgelopen periode onderwerp van gesprek. Tijdens de persconferentie van 6 augustus jl. werden de teugels aangetrokken voor de introductieweken van aankomende studenten. De oproep was: zoveel mogelijk online aanbieden van activiteiten en een fysiek programma in kleine groepen met de verplichting van een informatief karakter.

Het coronavirus maakt dus alles anders aan de introductieweken zoals we die gewend zijn. Maandenlange voorbereiding mondt uit in nieuwe aangepaste programma’s en activiteiten.

Van de nieuwe lichting studenten hoor ik terug dat ze het spannend vinden. Ze hebben er zin in, maar weten tegelijkertijd niet wat hen te wachten staat.  De drempel om in gesprek te gaan ligt toch hoger als je alleen maar online contact met elkaar hebt gehad.

Hoe ziet het programma er uit?

Vaak wordt er gekozen voor een mix tussen virtuele en fysieke activiteiten. Online worden spelshows georganiseerd met informatie over de stad en het studentenleven.

Of er wordt gekozen voor een virtuele tour en online platform waar studenten vragen kunnen stellen aan ouderejaars studenten. Ook zijn er ideeën voor een digitale matchfunctie waarbij studenten op basis van interesse aan elkaar worden voorgesteld.

Er is hard gewerkt aan een creatief en coronaproof programma om nieuwe studenten welkom te heten, zodat ze tóch met een gevoel aan een nieuw studiejaar kunnen beginnen.

Kortom; een unieke en beetje vreemde start van je studie… daarom juist nu extra belangrijk om naar de introductie te gaan. Het schooljaar zal gedeeltelijk online ingevuld worden. Dus wil je contacten leggen en je snel thuis voelen in je nieuwe studie omgeving, neem dan deel!

Onze coaches wensen je in ieder geval een hele leuke en interessante introductie. Een goed begin van je nieuwe studiejaar!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken