“Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.” Albert Einstein

Veel studenten (wel 16,5 %) worden op de een of andere manier belemmerd in hun studeren. De meest voorkomende studie beperking onder studenten is dyslexie. Deze belemmering kan al snel tot studievertraging en tot hogere studiekosten leiden.

Reden genoeg om tijdig contact te zoeken met de opleiding van jouw keuze, want voor iedereen die te maken heeft met Dyslexie, ADHD/ADD, een chronische ziekte, lichamelijke of zintuiglijke handicap, aandoening in het autistisch spectrum, spraakstoornis of last heeft van psychische problemen, zijn er extra voorzieningen of aanpassingen waar je beroep op kan doen.

Een aantal zaken is in de wet geregeld, maar alle hogescholen en universiteiten hebben daarnaast ook eigen regels en voorzieningen.

Hoe kom je in aanmerking? Geef in Studielink zo snel mogelijk bij je aanmelding op dat je last hebt van een beperking. Vaak nodigt de opleiding je dan al uit voor een gesprek, of krijg je informatie toegestuurd met wat je moet doen.

Om wat voor regelingen en voorzieningen kan het gaan?
Een individuele studietoeslag vanuit de Participatiewet
Uitstel van je BSA (bindend studieadvies)
Aanbieden van alternatieve leerstof
Roosteraanpassingen en/of extra tentamentijd
Begeleiding door studiemaatjes
Voorleessoftware
Toegankelijkheid en voorzieningen (parkeren, it-middelen etc)

Op de websites van de hogescholen en universiteiten kan je vaak ook informatie vinden over studeren met een beperking. Daarnaast staat op de websites van ECIO en Studiekeuze123 ook veel belangrijke informatie. ECIO is het Expertise centrum inclusief onderwijs (het vroegere Expertisecentrum Handicap + studie).
Het ECIO is ook aanspreekpunt voor studentenwelzijn in bredere zin. Ze richten zich nu niet meer alleen op studenten met een functiebeperking, chronische ziekte of psychische klachten, maar ook op het beleid binnen instellingen voor studenten met een extra ondersteuningsvraag door belemmering als gevolg van zwangerschap en jong ouderschap, behandeling i.v.m. gendertransitie en bijzondere familieomstandigheden, zoals mantelzorg.

In de flyer Financieel slim zijn alle stappen nog eens duidelijk in kaart gebracht. En kan je de dingen die voor jou van belang zijn tijdig regelen en goed van start gaan met je studie!

Heb je hulp nodig? Neem dan nu contact op met een van de coaches van StudiekeuzeOpMaat.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken