door Karin Kohnstamm

De introductie-weken van de Nederlandse universiteiten zijn volop aan de gang. De studentensteden worden overspoeld met een nieuwe lichting jongeren ‘vers van het nest’. Sommige hebben net eindexamen gedaan en andere zijn iets meer door de wol geverfd door de avonturen in hun Gapyear.

Nieuwe vriendschappen worden gesloten, cultuur- en uitgaanscircuit van de stad worden ontdekt en alle ins en outs van het studentenleven, zoals verenigingen, de opleiding zelf en praktische zaken als studiefinanciering, collegegeld en bijbaantjes komen ook aan bod.

Gemiddeld woont 50% van alle HBO en WO studenten nog thuis. Het wel of niet op kamers gaan is ieder jaar een terugkerend thema. Voors en tegens worden afgewogen. De voordelen zijn dat je zelfstandig wordt, de reistijd vermindert, de stad goed leert kennen en dat huisgenoten hulp kunnen bieden bij studie en andere zaken. Nadelen zijn dat je in de weekenden (zeker in het begin) nog naar huis gaat en dus ook moet reizen, een huishouden moet draaien naast je studie, problemen zelf moet oplossen zonder hulp van je ouders en minder privacy hebt omdat je meestal met meerdere in een huis woont. Maar eerst en vooral is het veel duurder omdat je geld voor woonruimte en levensonderhoud apart moet zetten.

Hoe zit het ook al weer met de beurs? Als je voltijds studeert heb je recht op studiefinanciering die je niet zomaar krijgt maar aan moet vragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Op de website van DUO krijg je een goed overzicht van je rechtmatige beurs als je thuiswonend of uitwonend bent. Uitwonend heb je recht op de basisbeurs van EUR 272,46 per maand, terwijl dat EUR 97,85 is wanneer je thuiswonend bent. De bedragen van de aanvullende beurs zijn bijna gelijk, lenen en collegekrediet ook.

De gemiddelde kamerhuur is het afgelopen jaar met 3,5 procent gestegen. De gemiddelde huurprijs in 2013 voor een studentenkamer ligt nu op EUR 341 met als uitschieter Amsterdam met EUR 396 en daartegenover Dronten met EUR 257 per maand.

De meeste studentensteden kampen met een chronisch tekort aan betaalbare studentenhuisvesting en door de schaarste wordt de hoogste prijs gevraagd. Er zijn echter ook nieuwe initiatieven:

Leegstaande panden worden verbouwd tot studentenwoningen of ‘studentenhotels’ zoals ‘The Studenthotel’ waar je voor een bepaalde periode een kamer kan huren waar een gemeenschappelijke keuken, gym en andere (sociale) extra’s worden geboden. Ideaal voor studenten uit het buitenland die voor een kortere periode in Nederland studeren of als je nog geen goede kamer in een studentenhuis gevonden hebt.

Containerwoningen, woningcorporaties die overtollige ruimte verhuren aan studenten, en particulieren die vrijstaande kamers verhuren passen ook in dit rijtje.

Websites van de Hogescholen en Universiteiten geven advies en links die nuttig kunnen zijn bij de zoektocht naar geschikte woonruimte.

Maar vooral geldt: spread the word! Laat iedereen weten dat je zoekt. Succes!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken