door Marline Tjeenk Willink

“Gefeliciteerd met je studiekeuze! En wat ga je nu verder doen om goed van start te gaan in september?”, ik hoor het mij zeggen tegen de jongens en meisjes die ik afgelopen jaar gecoacht heb. Blij zijn ze met hun keuze. Eindelijk duidelijkheid. Maar nu komen er nieuwe dingen om uit te zoeken en om een beslissing over te nemen. Wel of niet op kamers? Wel of niet een studie- of studentenvereniging? Wat is eigenlijk het verschil? Welke boeken moeten er aangeschaft worden? Heb je een laptop nodig? Hoe gaat het met verzekeringen en wat is de zorgpremie? Is alles onder controle wat betreft inschrijving, OV en studiefinanciering? Wel of niet bijlenen? En zo wordt het lijstje steeds langer….

Goed om hier samen met je ouders naar te kijken. Je kunt het prima zelf regelen, maar het is fijn om het wel met hen te bespreken. Zij weten vaak meer over verzekeringen, financiering etc. en vinden het over het algemeen prettig om erbij betrokken te worden.

Verder kun je terecht op de site van jouw universiteit of HBO-instelling en sites als DUO, Studielink, Nibud, Op kamers, Verschil studie- of studentenvereniging en als je even zoekt op google vind je nog vele andere sites met suggesties, ideeën en meningen.

Naast de voorbereidingen die je thuis kunt doen, zijn er natuurlijk de introductiedagen in de stad waar je heen gaat (zie de site van jouw opleiding). DOE HIER VOORAL AAN MEE !!! Deze kennismakingsdagen starten in de meeste steden vanaf half augustus. Tijdens die dagen word je ingedeeld in een groep studenten die net als jij nieuw in die stad zijn en het net zo spannend vinden. In een (kleine) week tijd hoor je de praktische zaken over je opleiding en het opleidingsinstituut, maak je kennis met sport-, studie- en studentenverenigingen, leer je medestudenten kennen en ontdek je de stad. En daarnaast is het één groot feest!

Na die week kun je dan beslissen bij welke verenigingen je je eventueel aansluit. Heb je geproefd van het op kamers wonen (tijdens die week kun je vaak wel ergens logeren) en van het studentenleven. Ken je mensen van je studie zodat je niet tijdens het eerste college alleen maar vreemde gezichten ziet.

Kortom de algemene kennismakingsdagen zijn ’n ‘must’ voor iedere eerstejaars. Misschien even doorbijten in het begin, maar na een week voelt je nieuwe leven al best wel vertrouwd.

Veel plezier!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken