door Adine Tjeenk Willink

Wat wij vaak tegenkomen zijn studenten die op de middelbare school goed presteerden zonder er veel voor te doen. Deze studenten willen nog wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan als ze beginnen aan een studie aan de universiteit of het hbo. De eerste paar maanden houden ze het nog wel vol om op de ‘oude manier’ door te studeren en ook nog behoorlijke resultaten te boeken. Maar op een gegeven moment loop dat mis, tot hun grote frustratie en onbegrip, ‘immers op de middelbare school ging het altijd goed?’.

Wellicht vraagt studeren aan de universiteit en ook hbo een nieuwe aanpak. Vaak zijn er veel minder contacturen en dus is zelfstudie en zelfsturing nodig. De stof is veel uitgebreider. De stof ‘erin stampen’ kort voor een tentamen is niet meer voldoende. Er zijn vaak veel meer ‘afleiders’ in het studentenbestaan, zoals studentenverenigingen, op kamers wonen etc. Ineens moet je voor jezelf zorgen, boodschappen doen, schoonmaken, de was doen en koken…!

Goed timemanagement is noodzakelijk en valt te leren!

Gelukkig is er veel informatie en hulp aanwezig om deze problemen aan te pakken en op te lossen. Alle universiteiten en hbo’s bieden hulp bij het verbeteren van je studievaardigheden. Meestal te vinden op de betreffende sites onder ‘studenten, begeleiding & advies’.

Als voorbeeld een greep uit het het aanbod van de Universiteit Leiden.

Om problemen op te lossen is het belangrijk ze eerst in kaart te brengen. Dit kan je o.a. doen met behulp van de SMART test. Met deze vragenlijst kom je achter je sterke en zwakke punten zijn in je studieaanpak. Bekijk vervolgens de studietips of volg een workshop of training.

Kom je er nog niet uit met bovenstaande informatie? Wil je hulp bij het in kaart brengen van jouw studieproblemen en de mogelijke oplossingen? Dan kun je dagelijks terecht op het open spreekuur van de studentenpsychologen.

Maak gebruik van de faciliteiten die worden aangeboden en doe er je voordeel mee!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken