Wil je met je HBO-diploma direct op zoek naar een baan, of overweeg je ook nog om door te studeren waardoor je mogelijk je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Met een universitaire master kan je je verder verdiepen in een specifiek vakgebied en kan je door de combinatie met je meer praktisch georiënteerde hbo-opleiding het beste uit twee werelden halen.

Alle Nederlandse universiteiten bieden een groot aantal masters en schakelprogramma’s aan waar je met een HBO-Bachelordiploma terecht kan. Helaas geldt dit niet voor alle Masters – sommige Masters laten alleen studenten toe met een voltooide universitaire Bachelor.

  • In een aantal gevallen kan je direct worden toegelaten tot de Master van je keuze. Deze mogelijkheden zijn te vinden in de zgn. doorstroommatrix.
  • Maar in de meeste gevallen dien je bij de overstap naar een universitaire master een schakeltraject in de vorm van een Pre-Master te volgen. Dit is vereist omdat in het universitaire onderwijs meer nadruk wordt gelegd op onderzoekvaardigheden en kritisch literatuuronderzoek.
    Een standaard Pre-Master omvat meestal van 30-60 ECTS (1 semester, of 2 semesters).
    Om toegelaten te worden tot zo’n Pre-Master zijn er toelatingseisen waaraan je dient te voldoen. Soms wordt er gevraagd om bepaalde vakken als voorkennis, of om een GMAT (voor Bedrijfskundige Masters), maar ook zijn er Pre-Masters waar je alleen wordt toegelaten als je slaagt voor een specifiek assessment.
  • Als je al tijdens je Bachelor weet welke Master je later wil gaan doen, dan kan je in de “vrije ruimte” van je studie al de vakken volgen die gevraagd worden als toelatingseis tot de Master van je keuze. Hierdoor bespaar je tijd, maar aan de andere kant is het misschien ook wel jammer dat je in dat geval niet gebruik maakt van een stukje verbreding van het verplichte curriculum van je studierichting.
  • Wanneer je er tegenop ziet om eerst een Pre-Master te moeten doen voordat je aan een Master kan beginnen, dan kan het soms ook een oplossing zijn om een (Engelstalige) Master te doen in het buitenland. In het buitenland gelden andere instroomeisen, in veel gevallen zonder Pre-Master. Dit komt omdat er lang niet overal onderscheid wordt gemaakt tussen een universitair Bachelor diploma en een Bachelor diploma van het HBO.
    Het brengt wel meer uitzoekwerk met zich mee en het is een spannende proces om te doorlopen, maar het kan natuurlijk wel een hele mooie aanvulling zijn op je Nederlandse diploma.

Kortom, weet je nog niet zeker of je meteen na het afronden van je HBO-opleiding al aan het werk wil gaan, of is het je nog niet gelukt om een passende baan te vinden, dan is het wellicht de moeite waard om de verschillende mogelijkheden voor een Universitaire Master eens te onderzoeken.

Als coaches van StudiekeuzeOpMaat & LoopbaankeuzeOpMaat begeleiden we je graag bij dit keuzeproces.

Kijk op onze website en neem direct contact op met één van onze coaches.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken