Deze maand vinden veel eindgesprekken van onze studiekeuzetrajecten plaats. Ik ben iedere keer weer aangenaam verrast met wat dit oplevert, zowel voor de ouders als ook voor de jongere zelf. De meeste ouders gaan met hun kinderen mee naar open dagen, en hebben al lang gehoord welke studie het gaat worden. Wat ze nog niet weten is hoe ze tot deze keuze gekomen zijn. Dat is logisch want wij vragen de ouders ook in de beginfase van het traject een stapje terug te doen, zodat ze hun kind in staat stellen zélf op onderzoek uit te gaan Dit eindgesprek is bedoeld als laatste check. Hierin wordt het door de studiekiezer geschreven verslag besproken. Alle stappen die in het studiekeuzetraject gezet zijn passeren nog even de revue: “Wat ben ik de afgelopen maanden te weten gekomen over mezelf, wat motiveert mij en wat vind ik belangrijk in het leven? Wat daagt mij uit, hoe heb ik tot nu toe gestudeerd en wat ga ik eventueel anders aanpakken? Welke studies heb ik overwogen en hoe ben ik tot mijn uiteindelijke studiekeuze gekomen?”

De interessetest wordt besproken, de Student Profiel Analyse (DISC), de eerste selectie studies, de top 5, en ook hoe de gekozen studie is opgebouwd qua vakken, richtingen, minors en masters.

Geregeld zie ik ouders met grote verbazing, interesse en trots luisteren naar wat hun kind -vaak in de puberteit zo weinig spraakzaam – hen allemaal kan vertellen en te weten is gekomen. Soms is het een feest van herkenning. Altijd is er ruimte voor het stellen van vragen en kunnen er nog niet eerder besproken zaken aan de orde komen.

Natuurlijk kiezen jongeren ook wel eens voor een studie die de ouders spannend vinden, en hoopten ze stiekem dat ze een voor andere studie zouden kiezen. Juist dit ter sprake brengen en de gedachten die hierbij spelen benoemen, maakt dit gesprek zo waardevol.

De essentie van de methode van StudiekeuzeOpMaat om tot een goed onderbouwde studiekeuze te komen is gebaseerd op het feit dat de jongere uiteindelijk zélf zijn keuze maakt. Juist daardoor is er meer focus en commitment. De studie wordt je niet opgedragen of is uit een test komen rollen. Nee je kiest er zelf voor, wetende wat je ervoor moet doen en kunnen.

Ook komt er in dit gesprek aan de orde of de jongere op kamers gaat wonen en wel of niet lid wil worden van een studentenvereniging.  Hoe en of dit te combineren valt met studeren. Wat zijn de voors en tegens, welke discpline dien je aan de dag te leggen, en hoe ga je om met grenzen stellen om te beslissen om wel of niet naar een feestje te gaan.

Al met al een waardevol gesprek dat een mooi vertrekpunt is voor de start van een nieuwe fase.

 

 

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken