November… na twee maanden studie… je staat vlak voor of zit midden in de eerste tentamenweek of je hebt je tentamens net achter de rug en krijgt nu je cijfers terug. En die vallen soms toch wat tegen.

In ieder geval wordt je studie nu serieus. En ja… dan kunnen er ook twijfels ontstaan.

Twijfels die variëren van…

Is dit het nou? Het moet niet saaier worden
De studie is heel anders dan ik dacht
Het studentenleven valt tegen. Ik voel me niet goed op m’n plek
Ik vind het moeilijk en vraag me af of ik het wel kan
Het gaat ineens zo snel en ik loop nu al achter
Er zit zo weinig structuur in de opleiding; ik weet niet zo goed wat er van me verwacht wordt
….

Gezonde twijfels, die als ze niet te groot zijn je sterker zullen maken. Niet alles aan een studie en aan het studentenleven is tenslotte geweldig. Soms moet je door een zure appel bijten.

Belangrijk is dat je je twijfels uit. Richting je vrienden, je ouders, je SLB-er (studie loopbaan begeleider)/studie-adviseur, je docenten, je huisgenoten. Dat geeft vaak al veel lucht en dan relativeer je je twijfels.

Merk je dat je twijfels niet minder worden of misschien zelfs sterker worden (bijvoorbeeld omdat anderen ook twijfelen), dan wordt het tijd om een pas op de plaats te maken.

Een pas op de plaats… hoe doe je dat?

Allereerst helpt het om nog eens terug te kijken naar hoe je studiekeuzeproces is verlopen. Waarom ben je met deze studie begonnen? Welke vakken vond je op de middelbare school interessant en sluit deze studie daar eigenlijk wel op aan? Welke open dagen en meeloopdagen heb je gedaan? Wat waren de inzichten die je daar hebt opgedaan?

Vervolgens kun je eens kijken naar de toekomst. Wat wil je eigenlijk met deze studie doen? Hoe ziet de rest van het eerste jaar eruit? En het 2de en 3de jaar? Welke stages zou je kunnen lopen? Welke minor en eventueel master kun je kiezen?

Bedenk dan eens wie je zou kunnen helpen en vraag om hulp. Hulp vragen lijkt niet fijn omdat het kan aanvoelen als zwaktebod. Maar bedenk: twee mensen weten meer dan één! Bovendien als een vriend(in) jou iets zou vragen, dan ben je toch ook bereid om er voor hem of haar te zijn?

Loop je alsnog vast?

Dan zijn er decanen, SLB-ers en studie-adviseurs binnen je opleiding.

En als je je daar niet prettig bij voelt en meer op zoek bent naar een onafhankelijke sparring-partner, dan kun je ook nog denken aan een studiecoach. NB. Dus ook als je nog niet besloten hebt om te stoppen! Vaak helpen één of twee gesprekken om je toch door te laten gaan met je studie als je er op tijd bij bent of helpt het om eens te kijken hoe je je studie het beste aan kunt pakken.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken