Je herfstvakantie is net voorbij of je zit er nu middenin: tijd om even bij te komen van het eerste stukje van je eindexamenjaar. En ook een goed moment om na te denken over je studiekeuze! Je vindt het misschien nog een ver-van-m’n-bed-show maar ook komend jaar is de uiterste inschrijvingsdatum 1 mei. En voor fixusstudies (met een decentrale selectie) is dat 15 januari.

Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een maximum aantal plaatsen: een numerus fixus. Voor deze studies moet je je dus uiterlijk 15 januari inschrijven. Juist door die vroege inschrijfdatum wil je op tijd te weten of jouw voorkeur uitgaat naar zo’n fixusstudie. Op Studiekeuze123 vind je elke week een bijgewerkt voorlopig overzicht van de fixusopleidingen.

Elke universiteit of hogeschool bepaalt haar eigen selectiecriteria voor deze fixusstudies. Meestal wordt er gekeken naar je overgangscijfers van 4 naar 5 havo of van 5 naar 6 vwo. Belangrijk zijn ook je motivatie, persoonlijkheid en activiteiten buiten school. Naast numerus fixus kunnen er ook andere selectiemethodes door instellingen worden gehanteerd. Denk b.v. aan een portfolio voor een kunstopleiding.
Op de sites van de instellingen vind je hun selectiecriteria.

Per studiejaar mag je je voor 4 studies aanmelden waarvan maximaal 2 fixusstudies. Dat kan ook 2x dezelfde opleiding zijn bij 2 verschillende instellingen. Uitzonderingen zijn Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie, Mondzorgkunde en Verloskunde. Voor die studies mag je maar 1 opleidingsplaats kiezen.

Check hier het stappenplan-numerus-fixus.

Als jij kiest voor een studie met een decentrale selectie is het slim ook een Plan B achter de hand te hebben, mocht je onverhoopt niet worden toegelaten tot die studie van je eerste keuze. Ook daar helpen de coaches van StudiekeuzeOpMaat je graag mee!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken