Afgelopen weekend onze dochter bezocht in Noorwegen. Zij is daar voor haar minor ‘op exchange’. Een klein half jaar (1 semester) studeren aan de universiteit van Oslo.

Hoe leuk om haar te zien bewegen in zo’n internationale academische setting. Verder natuurlijk prachtig land. De Sognefjord is zeker een aanrader.

Mooi hoe in deze tijd steeds meer studenten een tijdje in het buitenland gaan studeren of stage lopen. Voor internationaal georiënteerde studies is dat logisch, maar het is ook mogelijk als je bijvoorbeeld Rechten, Psychologie of Scheikunde studeert.

Tussen universiteiten/hbo’s bestaan allerlei internationale samenwerkingsverbanden waardoor uitwisseling redelijk makkelijk te regelen valt. Het Erasmusprogramma bijvoorbeeld zorgt voor een uitwisseling tussen Europese onderwijspartners waar nog een ondersteunende beurs aan vast zit ook. Daarnaast bestaan er ook nog exchange-programma’s met partners buiten Europa. Bijna overal kan je vakken in het Engels volgen, maar niet overal! Er zijn ook uitwisselingen met bv. Franstalige, of Spaanstalige Universiteiten.

Ook ander soort uitwisselingen zijn mogelijk. Informeer eens bij je eigen studieadviseur, of kijk ter oriëntatie eens op de site Wil Weg van de Nuffic of bij Bureau Buitenland.

En als er niet iets bestaands is dan kun je ’t altijd zelf proberen te regelen door de juiste mensen binnen de faculteit te vinden, die jou weer in contact kunnen brengen met de plek waar jij naartoe wil.

Je moet er zelf wel wat voor doen, maar je wordt vervolgens ruim beloond met nieuwe inzichten, spannende ervaringen en vrienden van over de hele wereld. Dus een heleboel vakantie adressen ;-).

Lijkt dit je wel wat en wil je hierover een keer sparren voor je Minor of Master? Je bent van harte welkom bij een van onze coaches.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken