Wat is het gevolg van 2 jaar online studeren op de studiekeuze?

“Aan welke kenmerken moet een ideale studie voldoen” Het valt mij -als studiekeuzecoach- momenteel op dat er vaker dan normaal op deze vraag wordt geantwoord met woorden als ‘concreet/ toegepast/ actie/ doen’ of andersom ‘niet te abstract/ ik wil zien wat ik doe/ niet vaag/ niet saai’.

Verschillen Wo en Hbo

Al snel komen we dan op de verschillen tussen Wetenschappelijk Onderwijs (Wo) en Hoger Beroepsonderwijs (Hbo). In het Wo gaat het over genereren (creëren) van nieuwe kennis (de waarom-vraag) en in het Hbo over toepassen van bestaande kennis (de hoe-vraag). Je leert in het Hbo dus toegepast en het toekomstbeeld (het beroep) is daar concreter. In het Hbo zijn ook meer stages en praktijkopdrachten: meer ‘doen’ dus dan in het Wo.

Toch geven mijn klanten dan regelmatig aan dat ze wél naar de Universiteit willen en dat het niet per se over de keuze Wo of Hbo gaat. Dan kijken we naar studies in het Wetenschappelijk Onderwijs die ook wat concreter of meer toegepast zijn: denk maar aan technische studies of Geneeskunde of studies met veel practica en veldwerk.

Waarom dan de woorden: concreet, actie…?

Na het goed uitzoeken van een aantal studies hoor ik mijn klanten vervolgens dan níet meer zo vaak over actie en wel-of-niet-concreet en zijn ze inmiddels door het meelopen of proefstuderen enthousiast geworden over wat een studie nu werkelijk inhoudt. Waarom hoorde ik dan toch zo vaak die woorden? Het antwoord laat zich niet zo moeilijk raden: scholieren en studenten hebben grofweg 2 jaar (gedeeltelijk) online onderwijs gevolgd. Achter de laptop in de slaapkamer of in de keuken. Geen praktijk, geen stage, geen werkgroep op locatie, geen gezelligheid etc.  Nieuwe onderwerpen bleven abstract en alles leek eigenlijk … saai.

Heel begrijpelijk dat er momenteel dus veel behoefte is aan ‘concreet/ toegepast/ actie/ doen’! Of dat ook echt de elementen in de toekomstige studie moeten zijn is een kwestie van gaan ervaren. Bezoek daarom de studie, praat met studenten en docenten, volg een proefles en kijk rond in de stad. Gelukkig komt er weer steeds meer de mogelijkheid om fysiek voorlichting te volgen en hopelijk kan studeren voortaan weer voornamelijk op de plek die daarvoor bedoeld is.

Heb je na het bezoeken van studies nog hulp nodig? De coaches van StudiekeuzeOpMaat helpen graag!

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken