Het huidige studie-systeem zit goed in elkaar: eerst doe je een Bachelor en vervolgens kun je een Master kiezen. Met Pre-Masters kun je doorstromen naar Masters die niet volledig aansluiten bij je Bachelor en ook HBO Bachelor studenten kunnen na een Pre-Master doorstromen naar een WO-Master. Een Master is bedoeld om je extra te verdiepen in een bepaald onderwerp, je te specialiseren. Maar wat als je nog geen idee hebt waar je je in wilt specialiseren? Wat als de Masters die aansluiten op je Bachelor je niet aanspreken?

Een Master doen is “normaal” toch?
Het is normaal geworden om een Master te volgen na je Bachelor, zeker na een WO Bachelor. Om alle hierboven genoemde redenen als specialiseren, maar ook omdat het “normaal” is. Studenten kunnen hierdoor druk voelen om een Master te volgen, terwijl er ook redenen genoeg zijn om zo’n Master niet of op een later moment te gaan doen. Zo kan het soms wijs zijn om eerst een paar jaar te werken en op die manier te ontdekken welke richting je precies op wilt. Of misschien ben je wel gewoon even klaar met studeren en is het prettig om een pauze in te lassen door bijvoorbeeld te gaan reizen of werken.

Neem een stap terug
Het is goed om na te denken waarom je een Master wilt doen. Neem een stap terug: doe je het omdat je je wilt verdiepen in het onderwerp of omdat al je vrienden het doen? Daarnaast is het ook handig om alvast wat verder na te denken over de toekomst: waar kun je gaan werken met deze Master en spreekt dat je ook echt aan? Ook kun je terug redeneren: in welk beroep wil je gaan werken en is daar per se een Master voor nodig? En zo ja, welke dan? Door iets langer de tijd te nemen bij het kiezen van je Master, kun je een weloverwogen keuze maken. En ja, dat kan dus ook betekenen dat je die Master niet of op een later moment gaat doen.

Hulp nodig bij het kiezen van je master? Neem contact op met één van onze studiekeuzecoaches.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken