door Deirdre van Schaardenburg

Sinds de invoering van de bachelor-masterstructuur waren universiteiten verplicht om bij iedere bachelor een bijpassende doorstroommaster aan te bieden. Dat hield in dat studenten minstens één mogelijkheid moesten hebben om zonder verdere voorwaarden een complete universitaire studie af te ronden met een master.

In september van dit jaar is deze doorstroommaster uit de wet geschrapt. Universiteiten mogen nu voor alle studenten selectie toepassen voor al hun masteropleidingen. Gelukkig is dit nu nog niet voor alle masteropleidingen het geval. Universitaire bachelors kunnen voorlopig nog altijd wel ergens in Nederland drempelloos door naar een master, maar er zijn er ook al veel met speciale toelatingseisen, ook voor de ‘eigen’ bacheloropleidingen.

Zo stelt de Erasmus Universiteit aan studenten die willen toegelaten worden aan één van de vele economische masters de eis dat zij hun bachelor met een 7 gemiddeld hebben afgerond én willen ze dat de student een aanvullende Gmat score van meer dan 600 punten heeft behaald. Andere toelatingseisen kunnen een motivatie brief zijn of specifieke minors.

Wacht dus niet tot het laatste jaar van je bachelors om je te oriënteren op je masterkeuze, maar neem tijdig een kijkje op de website met de doorstroommatrix. Hier vind je allerlei informatie over instroommogelijkheden en instroomeisen. Je kan er voor jouw bachelor precies zien welke masters er voor jou mogelijk zijn bij de diverse universiteiten. Tevens zie je of er bijzondere voorwaarden zijn gesteld aan je toelating.

Succes!!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken