door Marline Tjeenk Willink

Zo langzamerhand ken ik heel wat studenten die vol enthousiasme hun studie (hebben) doorlopen. Die naast studie ook nog andere dingen doen als sport, toneel, bestuurswerk en leuke reizen. Natuurlijk is er bij deze studenten af en toe de twijfel of ze op de goede weg zitten, maar dat hoort erbij en houdt ze scherp. En vaak komen daar weer mooie nieuwe ideeën uit voort.

Maar dit ‘ideale’ plaatje komt niet vanzelf. Motivatie, interesse, zelfkennis, discipline, vertrouwen en een beetje geluk spelen allemaal een rol. Maar wat motiveert en interesseert jou? En waar ben je goed in? Dit is in ieder geval een mooi motiverend filmpje om te laten zien dat ook anderen hiermee worstelden. En als je dan toch bezig bent, kijk dan ook even naar dit filmpje over de 7 habits van Stephen Covey.

Ook jij kunt succesvol en met plezier studeren, tenminste
als je zelf de regie pakt en niet anderen voor jou laat beslissen bij je studiekeuze. Dat gaat overigens vaak heel onbewust, bijvoorbeeld: mijn vrienden gaan daar ook studeren dus dat is leuk, mijn ouders denken dat die studie bij mij past etc.

Hier volgen 5 tips om zelf je studie te kiezen:

  • Zoek iemand op die goed naar je kan luisteren en met je mee kan denken, zonder dat hij/zij voor je gaat beslissen (dat kunnen je ouders zijn of je mentor/decaan of eventueel een studiekeuzecoach);
  • Zoek uit waar je goed in bent en denk na over wat belangrijk is voor jou. Schrijf dit op. Dit wordt de meetlat waarlangs je studies kunt leggen;
  • Met deze ‘meetlat’ in gedachten ga je kijken naar studies;
  • Zorg dat je veel ervaringsverhalen van studenten leest (andere sites: IntoStudies, forum op Scholieren.com) en hoort (zoek studenten in je eigen omgeving). Die ervaringen kun je ook weer langs jouw ‘meetlat’ leggen.
  • Als je genoeg uitgezocht hebt, dan volgt de keuze vanzelf (zie stap 5).

Kom je er niet uit? Don’t panic! Dat betekent alleen dat je wat hulp nodig hebt. En die is er.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken