door Heleen Pelle

Steeds meer opleidingen in Nederland kiezen voor Engels als voertaal. Dit heeft te maken met  internationalisering in het Hoger Onderwijs. Al sinds 1987 bestaat het Erasmus-programma dat als doel heeft om mobiliteit van de studenten en ook van docenten in het Hoger Onderwijs binnen Europa te bevorderen.

Het meest bekend is het Erasmus-exchange programma, waar studenten gedurende hun studie van gebruik kunnen maken. Alle Nederlandse Universiteiten en Hogescholen hebben een groot aantal Erasmus-Exchange Partners. Hierdoor krijgen studenten de mogelijkheid om tijdens hun Bachelor gedurende 1 semester in het buitenland te studeren zonder daarvoor extra te hoeven betalen. Dit is een fantastische mogelijkheid om eens in een internationale setting te studeren. Inmiddels zijn er ook zelfs buiten Europa veel universiteiten die participeren in de Exchange-programma’s.

Voor studenten die hier in Nederland een Engelstalige opleiding volgen is het vaak zelfs verplicht om minimaal één semester in het buitenland te studeren, en/of stage te lopen. Dit wordt door de grote werkgevers in Nederland vaak gezien als een waardevolle toevoeging aan hun cv’s. Want niet alleen doen deze studenten internationale ervaring op, maar ook worden hun sociale en culturele vaardigheden door een verblijf in het buitenland aangescherpt. Het is een spannend avontuur. Je moet een hoop regelen en je zien te redden in een nieuwe omgeving. Je komt sterker en wijzer terug. Door je contacten met andere culturen krijg je ook een spiegel voorgehouden: je leert jezelf en je eigen cultuur beter kennen.

Het is echter jammer om te zien dat lang niet alle Nederlandse studenten geïnteresseerd zijn om gebruik te maken van deze mogelijkheden. Als reden wordt vaak aangegeven dat men bang is de taal niet goed genoeg machtig te zijn, waardoor het lastig wordt om colleges te volgen en opdrachten en tentamens te maken. Dat is voorstelbaar als de vakken allemaal in het Deens, Frans, Spaans, of Hongaars worden gegeven. Maar de meeste instellingen in het Hoger Onderwijs bieden ook altijd een aantal cursussen aan in het Engels. Dat zou voor Nederlandse studenten toch wel haalbaar moeten zijn. Iedereen hier in Nederland heeft minimaal 5 jaar Engels gehad op school en het niveau van ons Engels is beter dan van alle andere niet-Engels sprekende landen.

Maar ondanks het goede onderwijs op de Middelbare school zie ik regelmatig middelbare scholieren en studenten die toch twijfelen aan hun beheersing van de Engelse taal. Studeren in het Engels dat lijkt vaak toch een hele stap. Het is en blijft natuurlijk toch een “vreemde taal” en niet je moedertaal. Wanneer je meer zelfvertrouwen wil ontwikkelen, dan kan een intensieve cursus Engels wellicht uitkomst bieden. Dat kan in de zomervakantie, maar ook gedurende het jaar. Je kan in het buitenland elke week starten met zo’n cursus en krijgt dan 15, 20, 25, of 30 uur Engels per week en daarnaast kom je meestal samen te wonen met andere internationale studenten, of bij een gastgezin, waardoor je de hele dag met Engels bezig bent. Je staat verstelt hoe snel je dan de taal je eigen maakt!! Ik help leerlingen en studenten hiermee graag verder, zodat een internationale studie-ervaring voor iedereen haalbaar wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken