door Adine de Planque

Twee jaar geleden schreef mijn collega Deirdre van Schaardenburg een blog over het vinden van een studie als je in het buitenland woont. Ik voeg de link naar haar artikel toe want er staan nuttige links in die de terugkeer naar Nederland wat makkelijker maken.

Inmiddels heb ik ook al heel wat jongeren die in het buitenland wonen geholpen bij het vinden van een studie in Nederland. Na een wat onwennige skype-start ben ik inmiddels aardig bedreven in het coachen op afstand. Het is eigenlijk heel gezellig zo voor dat scherm, het voelt helemaal niet zo anders als bij een regulier gesprek.

Soms is skypen helaas niet mogelijk. Zo had ik vorig jaar een klant die vrijwilligerswerk deed in Zuid Afrika, in een weeshuis waar ze maar heel af en toe internet had. Dus moesten de gesprekken via de (haperende) mail en soms de telefoon.

Gelukkig zijn de meeste expat kinderen die ik begeleid gewoon vaak achter hun bureautje te vinden, zeker als ze nog examen moeten doen.

Omdat we inmiddels de vervroegde aanmelddatum van 1 mei hebben in Nederland, is het voor jongeren in het buitenland echt verstandig om op tijd over de studiekeuze na te denken, in ieder geval voordat ze diep in hun eindexamen zitten. Het einde van de voorlaatste klas (5 VWO-4HAVO) is een heel goed moment om te beginnen.

Via skype en mail kunnen we de selectie van studies en steden samen terugbrengen tot 3 tot 5 studies, die dan in de herfstvakantie eventueel bezocht kunnen worden (in de zomer is dat vaak niet mogelijk).

Wat ook fijn is aan deze timing, is dat we elkaar vaak even kunnen zien in de zomervakantie; als er tenminste een bezoek aan Nederland op het programma staat.

Als alles goed verloopt weet je in november wat je wilt gaan studeren en ook in welke stad. Zo heb je nog tijd genoeg om je aan te melden, eventuele selectietoetsen te maken en motivatiebrieven te schrijven.

En niet te vergeten… een logeeradres te vinden .

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken