door Heleen Pelle

De scholen zijn weer begonnen en het academisch jaar start vandaag, maar veel jongeren die hebben gekozen voor een tussenjaar zitten nog thuis en hebben lang niet allemaal duidelijke plannen voor ogen. Deze groep jongeren heeft gekozen voor een tussenjaar. Sommigen hebben deze keuze heel bewust vooraf gemaakt, maar anderen hebben deze beslissing genomen omdat ze geen toegang hebben gekregen tot de vervolgstudie van hun keuze, of ze waren er gewoon nog niet uit.
Eén ding is zeker; een tussenjaar kan heel erg nuttig zijn, maar het is wel belangrijk dat je een plan maakt voor de invulling ervan. Er is natuurlijk niet één succesformule voor de invulling van een tussenjaar. Ieder heeft z’n eigen doelen en behoeften.

Begin daarom met het opschrijven wat je gedurende je tussenjaar wil bereiken. Voorbeelden van doelen zijn:

– Nieuwe ervaringen opdoen,
– Geld verdienen,
– Wereldwijzer worden,
– Een nieuwe taal leren in het buitenland,
– Je sport-, muziek,- artistieke carrière een serieuze kans geven om je verder in te ontwikkelen,
– Een extra vak toevoegen aan je eindexamenvakken,
– Iets nuttigs doen om meer kans te maken bij de decentrale selectie van de studie van je keuze,
– Komen tot een goed overwogen studiekeuze.

En soms wens je zelfs meerdere van deze doelen gedurende je tussenjaar te realiseren. Om deze doelen te bereiken zijn er verschillende mogelijkheden, zoals:

– Backpacken,
– Een georganiseerd programma volgen in het buitenland (vrijwilligerswerk, een adventure-reis, een leiderschaps-programma),
– Een baantje bij een supermarkt, of in de horeca,
– Of een baantje dat al wat meer inzicht geeft in het vakgebied waar je later terecht wil komen,
– Werken in het buitenland,
– Een semester, of een jaar studeren in het buitenland,
– Een taalcursus (Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Russisch, Japans, etc.) volgen in het buitenland, eventueel in combinatie met sporten, dansen, koken, etc…
– Extra vakken volgen via het vavo (Volwassen Onderwijs), of evt. via Boswell-Bèta, of Wismon,
– Een aantal Open Dagen en Meeloopdagen te bezoeken bij verschillende Hogescholen / Universiteiten,
– Sfeer proeven in de verschillende studentensteden,
– Een studiekeuzetraject volgen.

Als studiekeuzecoaches van StudiekeuzeOpMaat zien wij dat veel van onze tussenjaar-klanten kiezen voor een combinatie van het nuttige, met het aangename: ze combineren een studiekeuzetraject, met een baantje hier in Nederland, om ook een paar maanden (of langer) naar het buitenland te kunnen gaan. Een aantal klanten wordt ook begeleid gedurende de tijd dat ze in het buitenland verblijven. Dankzij Skype, Facetime en Whatsapp verdwijnen grenzen en afstanden. Of je nou in Engeland, Spanje, Canada, of Australië zit, het maakt niet uit. Het tijdsverschil valt altijd op te lossen. Nieuwe ervaringen bieden ook weer nieuwe inzichten voor je vervolgstudie!
Zoals gezegd, zal een goede planning je tussenjaar een stuk leuker en nuttiger maken. Hierbij kan je hulp krijgen van gespecialiseerde Tussenjaar-adviesbureau’s zoals Bureau Buitenland en Weg-wijs, of specifiek voor studeren in Amerika; Fulbright en UStudy.

Maak wat leuks van je tussenjaar!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken