door Alice Boreel

Na je eindexamen een jaar weg. Wie wil dat nou niet? Recent onderzoek door ResearchNed laat zien dat zo’n gap year naast leuk ook zinvol is. Van de studenten die na de middelbare school een jaar zijn weggeweest, gaat een groter percentage na hun eerste jaar door met hun studie dan van de directe instromers. Aan de Universiteit is dit met name het geval bij de groep die heeft gereisd, op het HBO bij de groep die heeft gewerkt.

Op dit moment heeft zo’n 9% van de eerstejaars een Tussenjaar genomen na hun eindexamen. Meer dan 50% van hen deed dat om een betere studiekeuze te kunnen maken. De helft van de gap year studenten maakte uiteindelijk een andere studiekeuze dan ze vlak na hun eindexamen gedaan zouden hebben. En die keuze was ook vaak voor een meer internationaal georiënteerde studie.

De aanname is nu dat een Gap Year kan bijdragen aan een weloverwogen studiekeuze. En dat geeft weer een grotere kans op studiesucces.

Van de gap year jongeren die bij mij een studiekeuzetraject volgen, hoor ik vooral dat ze door hun Tussenjaar zelfverzekerder zijn geworden. Ze weten beter wie ze zijn en wat ze willen. En dat is een mooi uitgangspunt om succesvoller te studeren. Het is wel goed om die studiekeuze niet helemaal uit te stellen tot na je Gap Year. Sommige studies (met name de internationale) hebben een vervroegde inschrijving en aanvullende selectiecriteria. Oriënteer je voor je eindexamen ook al op de studiemarkt en zorg dat je twee of drie studies geselecteerd hebt. Na je tussenjaar kun je dan de knoop doorhakken.

Hoe ziet het ideale Gap Year eruit? Ten eerste moet het een concrete en bewuste invulling hebben. Denk daarbij niet alleen aan een College of buitenlandse Universiteit; ook vrijwilligerswerk, een stage, of het leren van een taal kan een zinvolle ervaring zijn. Veel jongeren werken een deel van hun Gap Year om het andere deel te financieren. ‘Leerzaam’ wordt steeds belangrijker gevonden dan ‘leuk’. Ook ouders vinden zo’n jaar dan een waardevolle investering.

In Nederland is er geen centraal punt waar je alles kunt vinden over de invulling van een gap year. Wel zijn er bureaus die je erbij kunnen helpen. Van gespecialiseerde instellingen zoals Fulbright (een jaar studeren in de VS) tot meer algemene als Weg-wijs en Bureau Buitenland.

Tot slot: wat je ook gaat doen, backpacken in het Verre Oosten, Spaans in Zuid-Amerika of iets heel anders, een Gap Year heeft voorbereiding en structuur nodig. Wil je bijvoorbeeld in het buitenland gaan studeren, dan moet je daarvoor bepaalde toetsen doen. Begin dus ruim op tijd met uit te zoeken wat je in je tussenjaar wil doen en regel het goed.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken