Door Karin Kohnstamm
Als studiekeuzecoach en als moeder van een dochter die vorig jaar haar eindexamen heeft gehaald, hoor ik bijna dagelijks de diversiteit aan keuzes waar een gemiddelde eindexamenkandidaat voor staat.
Naast wat en waar je gaat studeren, bestaat er bijna bij iedereen ook de vraag of je meteen gaat studeren of dat je kiest voor een tussenjaar.
Een tussenjaar oftewel ‘gapyear’ kan een heel waardevol jaar worden als je het goed invult. Deze invulling is afhankelijk van een aantal gegevens
- wat wil ik met mijn tussenjaar bereiken
- welke mogelijkheden heb ik
- heb ik mijn definitieve studiekeuze al gemaakt
Voor diegenen die al weten wat ze willen gaan studeren is een tussenjaar ideaal om naast het ontdekken van de wereld en nieuwe ervaringen opdoen, (vrijwilligers) werk te doen wat al in de lijn van je toekomstige studie ligt. Mocht je voor een selectie studie gekozen hebben kan je dit zelfs meenemen in je CV!
Wat als je nog niet exact weet wat je wil gaan studeren? Kan ik dan toch naar het buitenland in mijn gapyear?
We weten allemaal dat sinds dit jaar het noodzakelijk is om al in de 5de klas VWO en 4de HAVO serieus over je studiekeuze na te denken.
Probeer dan zoveel mogelijk meeloop- en opendagen te bezoeken om sfeer en aanbod te onderzoeken. Stel vragen aan studenten en studieadviseurs. In je eindexamenjaar is hier minder tijd voor.
En ja : een gapyear is ideaal als je nog niet weet wat je exact wil studeren.
Je hebt dan alle tijd om je te verdiepen in je keuze en mensen te ontmoeten die nieuwe inzichten kunnen geven. Ook naar het buitenland gaan hoeft geen belemmering te zijn.
Nederlandse universiteiten en hoge scholen zijn goed gedocumenteerd en bieden steeds meer online aan zoals bijvoobeeld webklassen en colleges. Dit allemaal dankzij de internationalisering van de opleidingen en studenten.
Nu even terug naar mijn rol als studiekeuzecoach: op dit moment is bijna de helft in het buitenland met een gapyear. Het is juist ontzettend verfrissend om het studiekeuzetraject dan voort te zetten. Dankzij skype, facetime en internet verdwijnen grenzen en afstand. New York, Tokio, Australië, Spanje, het maakt niet uit. Het tijdsverschil valt altijd op te lossen. Nieuwe ervaringen bieden ook weer nieuwe inzichten!
Heel belangrijk is dat je je vóór 15 januari inschrijft voor de selectiestudies en rekening houdt met de desbetreffende selectieprocedures. Bij sommige opleidingen kan je vanuit het buitenland zelfs deelnemen aan de selectie.
Veel plezier met je gapyear!