ERVARINGEN

Rockacademie, Fontys Tilburg (na vooropleiding Music Production)

Bastiaan van Vuuren

Studiekeuzetraject: In 2016/17 zat ik in mijn examenjaar van de havo en heb ik het studiekeuzetraject van StudiekeuzeOpMaat gedaan. Ik deed een technisch profiel op de middelbare school maar had daarnaast een grote passie voor muziek en andere creatieve vakken. Tijdens het traject heb ik geleerd dat technische en creatieve vakken in je hersenen dichter bij elkaar liggen dan je denkt. Ik twijfelde eerst tussen het kiezen voor veilige studies met baanzekerheid en creatieve studies (vaak met iets minder zekerheid haha). De coach die mij begeleidde heeft mij geleerd een meetlat te maken met waarden die ik belangrijk vind voor een opleiding.

Hier kwam uiteindelijk een muziekopleiding uit. De Rockacademie in Tilburg, richting: Music Production.

Het jaar daarna (2017/18): Ik geloofde (toen nog) heel erg in dat als je een opleiding leuk vindt, je ballen moet tonen en helemaal alleen voor die opleiding moet gaan…. Ik ben dat jaar afgewezen voor de Rockacademie…. Dat jaar heb ik daarom deels vrijwillig en deels omdat ik niks anders had een tussenjaar genomen. Dit bleek achteraf een hele mooie keuze te zijn geweest! In dat jaar heb ik een vooropleiding gedaan voor Music Production in Best (Eindhoven). Hier leerde ik 1 dag in de week mijn productie-skills verbeteren, gelijkgestemde muzikanten kennen en ik leerde een visie te creëren voor mijn muziek en voor mijn toekomst. Met dat laatste bedoel ik vooral dat ik erachter kwam of muziek wel iets voor mij was. En dat was het! Van de 30 mensen op de vooropleiding hoorde ik bij de 5 mensen die daadwerkelijk ook een aanbeveling kregen waarmee ze gelijk naar de laatste selectieronde van de Rockacademie kunnen.

Resultaat: Dat jaar heb ik mij naast de Rockacademie ook voor het Conservatorium in Amsterdam en Enschede aangemeld en voor de HKU in Utrecht en het ROC in Amsterdam. Allemaal voor Music Production. Ik koos nu voor zoveel mogelijk opleidingen omdat ik heb geleerd dat het niet aan een opleiding ligt of jij het gaat maken. Het is wat jij met een opleiding doet wat bepaalt of jij het maakt.

Ik ben tot mijn verbazing toen voor alle opleidingen ook toegelaten!

Luxeprobleem: Na ontzettend blij te zijn met mijn toelatingen op alle opleidingen zat ik met een luxeprobleem. Keuzestress! Ik herinnerde mij toen weer de meetlat die ik voor het studiekeuzetraject had gemaakt. Dat besloot ik nu weer te doen. Ik kwam erachter dat ik het netwerk en de vrijheid van een opleiding het belangrijkst vond. Hier kwam dan toch de Rockacademie uit.

Hoe nu in 2018? Op het moment dat ik deze tekst schrijf ben ik in mijn nieuwe kamer in Tilburg van slechts 11 m2 de muren aan het verven. Binnen een paar weken begint mijn intro week waar ik lekker ga bbq’n met de andere muzikanten van de Rockacademie.

Oftewel: ik kijk heel erg vrolijk naar de toekomst!

Muzieksite van Bastiaan: https://www.bastianbenjamin.com/

MEER ERVARINGEN

Podium en Evenementen-
techniek (MBO),
IAB Utrecht
en daarna
Informatica Associate Degree, Avans Den Bosch

Nick Weijers

International
Leisure Management, NHTV Breda

Rik

International Bachelor of Arts & Culture Studies (IBACS), Erasmus Universiteit Rotterdam

Rosanna Bervoets