ERVARINGEN

MBO4 Eco & Wildlife Studies, Helicon Velp (na BSc Biologie)

Casper van Lier

Studiekeuzetraject: Zomer en herfst 2013 en met nog steeds bijzonder goede “nazorg” van en leuk contact met mijn coach! Toen ik aan het traject begon zat ik in de eindfase van mijn universitaire BSc Biologie, die ik zonder vertraging gehaald heb. De wereld ligt daarmee aan je voeten zul je denken en dat is in zekere zin ook waar, maar wat als je aan je studie maar bar weinig plezier beleefd hebt? En je de toekomstige banen ook niet ziet zitten? Tegen je gevoel in beginnen aan een Master? Of toch wat anders? Tijd voor wat coaching!

Resultaat: MBO4, Eco & Wildlife Studies, Helicon Velp.

Een ongebruikelijk pad: dat kun je wel stellen. Als ik mensen vertel dat ik een universitaire Bachelor heb afgerond en vervolgens een MBO-opleiding heb gevolgd, is de eerste reactie: verbazing. Tot ik het uitleg, dan maakt de verbazing vaak plaats voor begrip en bewondering voor het feit dat ik van de gangbare paden af ben gegaan en mijn eigen weg volg. Deze keuze heb ik niet zomaar kunnen maken. Dat ik niet gelukkig werd van mijn universitaire opleiding, was voor mij al gauw duidelijk. Maar ook ik zat “vast” in het klassieke denkpatroon: je hebt het vwo afgerond en doet dus een universitaire (of minimaal HBO-) opleiding. Ondanks dat ik er weinig plezier aan beleefde ging het me op de universiteit vrij gemakkelijk af. Dus ging ik door, in de hoop dat ik het leuk zou gaan vinden. Helaas bleek het tegenovergestelde waar en aan het einde van mijn BSc zag ik het niet zitten om hiermee door te gaan. Twee belangrijke redenen hiervoor waren zowel het gebrek aan praktisch bezig als aan sociaal contact.

Maar wat dan? Via via ben ik bij een coach van StudiekeuzeOpMaat gekomen. Met de handvatten die zij me gaf ben ik toch allerlei universitaire Masters gaan onderzoeken. Voor geen liep ik echter echt warm. Dus ben ik verder gaan kijken (HBO-opleidingen en andere universitaire Bachelors). Na lang wikken en wegen kwam ik tot het besluit om weer “van voor af aan te beginnen” en Tandheelkunde te studeren. Ik dacht daarin te kunnen vinden wat ik bij Biologie miste. Ik kwam er echter al gauw achter dat ik daar ook niet gelukkig van werd. Maar ik had geleerd van mijn eerdere ervaringen en besloot om er na korte tijd mee te stoppen.

Toevallig stuitte ik toen op de MBO4-opleiding Eco & Wildlife Studies. Toen ik hierover las voelde ik een enthousiasme dat ik bij geen enkele andere opleiding gevoeld had. Ik besloot dit keer mijn gevoel te volgen, ben me er verder in gaan verdiepen en heb me ingeschreven. Gelukkig stonden mijn ouders achter deze keuze. Het leuke is dat de uitkomst(en) van mijn studiekeuzetraject ook voor mijn coach erg verrassend waren. Dit komt doordat zij je absoluut niet probeert te sturen. Ze geeft je handvatten, is een goed klankbord en geeft je nieuwe inzichten over jezelf en helpt je op die manier om zelf je pad te kiezen.

Hoe gaat het in 2015? Prima! Uiteraard sta ik heel anders in deze opleiding dan mijn klasgenoten, die veelal van het vmbo komen. Maar ik haal er op mijn manier heel veel uit. Ik geniet van de vele stages die ik volg, de dingen die ik daar leer en de praktische en sociale uitdagingen. Ik heb geen spijt van het feit dat ik een universitaire Bachelor heb gedaan, maar ben blij dat ik nu eindelijk iets doe waar ik wél plezier aan beleef. En ik denk dat ik op deze manier een hele unieke combinatie maak: een hogere opleiding met veel praktijkervaring!

Hoe gaat het in 2018? Ik ben het voorjaar van 2017 afgestudeerd en inmiddels aangenomen bij SNP als reisleider. De laatste twee jaren van mijn studie heb ik zowel praktisch werk in Nederland gedaan als stages in het buitenland (o.a. Zuid Afrika). Het schrijven van verslagen bleef ik lastig vinden, maar overall heb ik genoten van deze opleiding.

Hoe gaat het in 2020? De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt als reisleider voor SNP Natuurreizen. Ik zit daar erg goed op m'n plek en haal veel energie en plezier uit m'n werk. Bovendien komt de combinatie van theorie en praktijk van mijn beide opleidingen hierbij prachtig van pas!
Het avontuur blijft echter trekken, daarom heb ik besloten om zelf op wereldreis te gaan. Op 't moment van schrijven ben ik in Nieuw-Zeeland, waar ik een jaar mag blijven en mag werken met een working holiday visum. De afgelopen maanden heb ik als natuurgids gewerkt in de glimwormgrotten van Te Anau. Ook heb ik een campertje gekocht waarmee ik de rest van het land ga verkennen. Het plan is om hierna door te gaan naar Canada met eenzelfde soort visum.
Wanneer ik weer terug ben in Nederland, ben ik echter zeker van plan om weer voor SNP aan de slag te gaan!

MEER ERVARINGEN

Biologie/Life
Science & Technology - RU Groningen 2010

Huib de Jong

Bos- en Natuurbeheer, Hogeschool van Hall Larenstein

Isabel

Podium en Evenementen-
techniek (MBO),
IAB Utrecht
en daarna
Informatica Associate Degree, Avans Den Bosch

Nick Weijers