ERVARINGEN

HBO Integrale Veiligheidskunde, Hogeschool Inholland Rotterdam

Charlotte Kooyman

Met welke reden ben je het studiekeuzetraject begonnen? Ruim vier jaar geleden stond ik op een punt in het leven waarop ik voor mijn eigen gevoel doordachte keuzes moest maken. Mijn destijds relatief hogere leeftijd dan de meeste eerstejaars studenten én een hoge ambitie lieten mij twijfelen over iedere mogelijke studiekeuze.

Voorafgaand aan mijn studiekeuzetraject heb ik al heel wat achter de rug. Jaren van (top)sport (ijshockey) gecombineerd met het behalen van mijn vmbo diploma, uitproberen van het Albeda College Sport en Bewegen (MBO-4), behalen van mijn havo diploma, behalen van mijn Propedeuse Social Work, twee jaar fulltime werken en ten slotte uitproberen van een studie Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Al snel na het starten van mijn studie Rechtsgeleerdheid kwam ik erachter dat ik hulp wilde bij mijn studiekeuze. Ik wilde graag een studie volgen welke aansloot bij mijn wens om anderen te helpen. Deze wens heb ik al heel mijn leven gehad en sijpelde ook door in mijn keuzes voor mijn verschillende opleidingen en werkervaring. Welke studie het beste bij mij en deze wens zou passen was erg ingewikkeld om te vinden. Met deze reden ben ik een studiekeuzetraject gestart bij StudiekeuzeOpMaat.

Wat kwam er uit het traject? Samen met mijn studiekeuzebegeleider kwamen we na een aantal fijne gesprekken en een hoop beantwoorde vragen uit bij een aantal verschillende opleidingen. Deze opleidingen hadden allemaal een sterk aspect van het onderwerp ‘veiligheid’ in zich. Mijn kwaliteiten en interesses kwamen het sterkst overeen met deze opleidingen, waaronder bijvoorbeeld Security Studies. Door samen met mijn studiekeuzebegeleider deze studies nog eens te vergelijken kwamen we uit bij de opleiding HBO Integrale Veiligheidskunde.

Waar gaat de studie over die je gekozen hebt? In de opleiding Integrale Veiligheidskunde leer je om beleid te maken, risicovolle situaties te controleren en met crises om te gaan. Om uiteindelijk verantwoordelijkheid te nemen voor een veiligere omgeving. Je hebt dus veel met andere mensen/partijen te maken, je moet goed kunnen regelen en leert hoe je je bevindingen moet rapporteren. En... je hoofd koel houden in gevaarlijke en spannende situaties.

Wat vind je leuk en minder leuk aan je studie? Natuurlijk is het niet zo dat ieder vak in de opleiding perfect bij mijn interesse past. Dat kan ook niet anders, aangezien het onderwerp veiligheid sterk in ontwikkeling is en één van de meest actuele onderwerpen in onze maatschappij. Zo heb ik meer affiniteit met sociale veiligheid dan bijvoorbeeld met technische veiligheid omdat ik graag mensen direct help.

De integrale benadering van veiligheid is daarentegen zowel bij de opleiding als bij alle mogelijke beroepen direct toepasbaar. Hiermee bedoel ik dat een veiligheidsvraagstuk vanuit vele invalshoeken benaderd kan worden door meerdere actoren. De verschillen hierin, maar vooral het samenbrengen van de verschillende invalshoeken, zorgen voor echt werkbare en duurzame oplossingen.
Dat vind ik ook één van de sterkste kanten van mijn opleiding en heeft me altijd al geïnteresseerd. Ik heb bijvoorbeeld bij mijn stages gemerkt dat deze denkwijze echt het verschil kan maken.

Hoe gaat het met je studie? Over een paar weken ga ik - met al mijn studiepunten en zonder enige vertraging - beginnen met afstuderen bij een ontzettend interessante organisatie die perfect past bij mijn interesses. Ik mag een onderzoek uitvoeren naar 'veiligheid en integriteit op de werkvloer'. Naast dat dit actuele onderwerp goed past bij mijn interesses kan ik misschien zelfs wel direct of indirect iets bijdragen voor wie te maken krijgt met dit onderwerp. In deze laatste maanden van mijn opleiding ga ik mezelf in ieder geval ontwikkelen tot een start-bekwame professional, die na haar afstuderen kan gaan bijdragen aan een veiligere wereld.

In hoeverre voel je je op je plek in de studie/ hoe kijk je terug op je keuze? Door de jaren van de opleiding heen ben ik door privéomstandigheden wel eens in uitdagende situaties terecht gekomen ten aanzien van mijn opleiding: te weinig tijd of rust voor het maken van opdrachten of voor het leren voor toetsen. Maar als je de opleiding kiest die écht bij je past en waar je honderd procent voor wil gaan dan haal je de eindstreep.

Een studiekeuzetraject zoals ik die heb mogen krijgen heeft mij de mogelijkheid gegeven om aan de slag te gaan in het werkveld dat écht bij me past. Dankjewel!

MEER ERVARINGEN

Econometrie, Rijksuniversiteit Groningen

Femke Schat

Bèta Gamma, Universiteit van Amsterdam
Utrecht

Marit van den Helder

Commerciële Economie - Innovatie, Hogeschool Arnhem Nijmegen
Utrecht

Senna Cocu