ERVARINGEN
Bèta Gamma, Universiteit van Amsterdam
Marit van den Helder
Met welke reden ben je het studiekeuzetraject begonnen? Ik was begonnen aan een studie natuurkunde, maar na 6 weken was ik dat al helemaal zat. Ik wist niet goed waar ik moest beginnen met het zoeken van een nieuwe studie, omdat ik echt dacht dat natuurkunde het helemaal zou zijn. Omdat ik helemaal vast kwam te zitten met het kiezen van een nieuwe studie ben ik extra hulp in gaan schakelen.
Wat kwam er uit het traject? Eigenlijk dat ik alles heel erg interessant vind. Dat maakte de keuze ook zo lastig. Zelf had ik nooit een studie kunnen vinden die daar goed bij past, maar met de kennis van mijn StudiekeuzeOpMaat coach hebben we toch een geschikte studie gevonden. Dit is de studie Bèta Gamma aan de UvA, waarmee ik in september 2021 gestart ben.
Waar gaat de studie over die je gekozen hebt? Tijdens het eerste jaar van de studie leer je heel veel verschillende vakgebieden op universitair niveau kennen. Op deze manier snap je hoe deze disciplines te werk gaan en wat er allemaal speelt. In je tweede en derde jaar ga je specialiseren. Eigenlijk volg je dan een heel bachelor traject in twee jaar. Omdat je zo veel kennis hebt van verschillende vakgebieden en tegelijkertijd specialiseert, word je heel waardevol in je latere (academische) carrière, omdat je een unieke verbinding kan vormen tussen vakgebieden. Dat verbinden van vakgebieden komt in je tweede en derde jaar ook aan bod, dus je oefent daar ook nog eens mee tijdens je studie.
Wat vind je leuk aan je studie? Dat je zo veel verschillende dingen leert. Op deze manier leer je precies welke vakgebieden jou op universitair niveau wel en niet liggen, iets wat toch lastig in te schatten is vanaf de middelbare school. Bovendien hoef je nog niet gelijk te specialiseren, wat heel fijn is voor mensen die wel door willen leren, maar nog niet klaar zijn om bepaalde vakgebieden achter zich te laten. Omdat iedereen andere dingen interessant blijkt te vinden, zit je met heel veel verschillende mensen in één jaar. De studie is ook precies klein genoeg zodat je met veel van deze mensen in werkgroepen komt en hen leert kennen. Dat maakt de studie heel gezellig, omdat je op een gegeven moment met allemaal mensen in de hoorcollegezaal zit die je kent.
Wat vind je minder? Op een gegeven moment weet je al waar je in wilt specialiseren, maar moet je wel nog wel vakken volgen waarvan je al weet dat je ze misschien niet zo interessant vindt. Zo wist ik in februari al dat ik kunstmatige intelligentie wilde gaan doen, maar was het wiskunde- en programmeervak al geweest. De vakken tot en met juni waren allemaal vakken die dus niet echt meer met mijn specialisatie te maken hadden. Zeker de sociaalwetenschappelijke vakken waren daardoor wat moeilijker om doorheen te komen, maar natuurlijk nog steeds heel interessant.
Hoe gaat het met je studie? Goed! Ik sta een 8 gemiddeld en heb mijn BSA al binnen. Ik moet van één vak nog een cijfer terugkrijgen (maar ik denk dat ik die wel heb gehaald) en we zijn nu bezig met een groot project waarvan ik ook denk dat we het gaan halen. Ik loop dus heel goed op schema. Met name de vakken waar ik volgend jaar meer van ga krijgen (programmeren en wiskunde) zijn goed gegaan, wat mij nog enthousiaster maakt voor volgend jaar.
In hoeverre voel je je op je plek in de studie/hoe kijk je terug op je keuze? Ik voel me heel erg op mijn plek in de studie. Ik denk dat het heel erg helpt dat er veel verschillende mensen zijn, waardoor iedereen er sociaal ook wel tussenkomt. Academisch is er natuurlijk ook voor iedereen wat wils. Door deze studie ben ik er achter gekomen dat ik programmeren heel leuk vind, anders had ik dat nooit geweten. Tijdens het studiekeuzetraject heeft mijn StudiekeuzeOpMaat coach programmeren trouwens wel geopperd. Met de kennis die ik nu heb, had ik misschien ook graag gelijk met zo'n opleiding willen beginnen, maar dan had ik alle andere kennis ook niet op gedaan. Kortom, ik ben nog steeds heel tevreden met mijn keuze!