ERVARINGEN

Wat een studiekeuzetraject ook kan brengen...

Frits Lavell

Met welke reden ben je het studiekeuzetraject begonnen? Na een jaar werkervaring en een fantastische vrijwilligerservaring in Tanzania werd er door mijn ouders aangedrongen om aan een studie te beginnen. Mijn gevoel zei dat een tweede tussenjaar de beste optie was, omdat ik vind dat een studiekeuze een goed onderbouwde, rationele keuze zou moeten zijn. Ik besloot daarom een studiekeuzetraject in te gaan om hiermee geholpen te worden.

Wat kwam er uit het traject? Het traject begon bij de kern waarin ik veel leerde over mijn kwaliteiten en wat voor persoon ik nou eigenlijk ben, waarna er stap voor stap een lijst met verschillende studies tevoorschijn kwam. Uiteindelijk koos ik voor European Studies aan de Haagse Hogeschool vooral vanwege de internationale omgeving en mijn politieke interesses.

En toen? Toen ik een jaar later aan de studie begon ging de inhoud me erg makkelijk af. De meeste vakken vond ik interessant, maar toch had ik het gevoel dat ik niet helemaal de juiste keuze had gemaakt. Ondanks dat de studie in mijn interessegebied lag, miste ik het plezier en het gevoel van voldoening waardoor ik na het behalen van mijn propedeuse besloot niet verder te gaan naar het tweede jaar.

Door omstandigheden krijg ik in november 2023 mijn propedeuse pas uitgereikt waardoor ik op het moment zonder studie zit. Ik gebruik dit jaar om mijn groot-vaarbewijs te behalen en ik volg een masterclass bij National Geographic waar ik over reisjournalistiek leer. In de toekomst wil ik iets met mijn reislustigheid gaan doen en mijn passie voor foto en videografie.

Wat heeft dit opgeleverd? Sinds het studiekeuzetraject heb ik geleerd dat keuzes maken een stuk minder stressvol is dan ik voorheen dacht. Ik had altijd het gevoel dat een verkeerde keuze maken ook daadwerkelijk verkeerd was. Waar je ook voor kiest, het is altijd beter om vanuit iets te beginnen dan vanuit het niets.

MEER ERVARINGEN

Econometrie & Operationele Research,
Erasmus Universiteit Rotterdam

Sjoerd Baardman

Bèta Gamma, Universiteit van Amsterdam

Marit van den Helder

Nationalism Studies (Master),
Central European University Budapest

Steef van Gorkum